NSA: Технологичните компании знаеха за PRISM

Събирането на данни от NSA е извършвано с пълното знание и помощ от компаниите, твърдят от агенцията

Събирането на данни от NSA е извършвано с пълното знание и помощ от компаниите, твърди адвокат на агенцията

Технологичните компании знаеха за това какво прави Агенцията за национална сигурност (NSA) по програмата PRISM, заяви един от най-добрите адвокати на спецслужбата.

Според Раджеш Де, главен съветник на NSA, гиганти като Google, Yahoo, Apple, Microsoft и Facebook всъщност са знаели за програмата за следене и за факта, че разузнавателната агенция е събирала данни за потребителите на услугите им.

Изявлението от NSA идва месеци след като бившият агент Едуард Сноудън разкри пред целия свят как службите са действали в рамките на PRISM.

През това време обаче технологични гиганти непрекъснато отричаха пред медиите, че знаят каквото и да е за програмата, вкл. че са помагали доброволно на NSA, предаде Гардиън. Yahoo обаче разсекрети някои съдебни дела, които разкриват, че компанията се e опитала да се пребори с NSA, но в крайна сметка е била принудена да се съобрази със спецслужбата.

Разбира се, технологичните компании не са били наясно с името на програмата – PRISM, когато им се е налагало да предоставят данни на специалните служби. Но във всички случаи събирането на данни от NSA е извършвано с пълното знание и помощ от компаниите, от които е получавана информацията, твърди Раджеш Де.

Не е известно какво се опитва да постигне NSA с това закъсняло изявление, но то може сериозно да навреди на имиджа на високотехнологичните американски компании и да влоши доверието към тях.

Коментари по темата: „NSA: Технологичните компании знаеха за PRISM”

добавете коментар...

  1. физик

    Оха, кой ми сра в гащите… още малко и ще си кажете всичко.

  2. Saevar

    а така де , ко стана ся …. 🙂 пълен бойкот на тея мизерници, само това ще ги оправи

Коментар