Чатът е по-опасен за децата отколкото социалните мрежи

Социалните мрежови сайтове от доста време са под обстрел, тъй като разполагат с прекалено слаби мерки за сигурност. Показването на снимки и видео материали на техните потребители води до дискриминация и сексуални предложения към непълнолетни, използващи сайтове като MySpace и Facebook.
През декември миналата година семейство повдигна съдебен иск срещу MySpace, след като момиче-тийнейджър, станало жертва на кибер хулиганство в сайта, се самоуби, припомня dailytech.com. През миналата година и конкурентът на MySpace – Facebook стана цел за съдебни дела, когато главният прокурор на Ню Йорк повдигна обвинения срещу сайта за сексуално насилие срещу непълнолетни.
Ето защо много хора са убедени, че социалните мрежови сайтове са най-вероятното място, където децата могат да бъдат насилени онлайн.
Резултатите от ново проучване, проведено от изследователи на детското здраве, разкриват малко по-различна картина за това къде е най-вероятно тийнейджърите и децата да станат жертви на нежелани сексуални предложения и насилие. Въпреки образа, който двете шумно огласени дела изрисуват за социалните мрежови сайтове, новото проучване показва, че младежите е много по-вероятно да бъдат насилени онлайн чрез мигновени съобщения или в чат румове, отколкото сърфирайки из социални сайтове.
От 1600 деца на възраст между 10 и 15 години, участвали в проучването на организацията “Интернет решения за децата” и изследователския център за престъпления срещу децата на университета Ню Хемпшир, 4% докладват за нежелани сексуални предложения, а 9% за насилие в социалните мрежи. В същото време анкетираните са докладвали, че са получили с 59% повече нежелани предложения чрез мигновени съобщения и с 19% повече в чат румовете.
Като цяло, с 96% е по-вероятно децата да бъдат наранявани онлайн чрез незабавни съобщения, отколкото в социални мрежови сайтове. Авторите на проучването използват тези данни с цел да покажат на родителите, че трябва да знаят какво правят техните деца онлайн, а не да се фокусират само върху социалните мрежови сайтове.
Авторите също така подчертават, че по-голямата част от децата, използващи социални мрежи, мигновени съобщения или чат румове никога не са били жертви на онлайн насилие или неприлични предложения.
Проучването заключава, че много често хората, които изпитват проблеми онлайн, имат проблеми и в реалния живот. Ето защо родителите трябва да обръщат повече внимание на своите деца, като им отдават необходимата подкрепа и напътствия в средата, в която те изпитват тези проблеми.

Коментар