Българи откриват антиоксидант против стареене

Европейски изследователи от проекта QualiRedFruits, сред които и български екип от Агробиоинститут, са идентифицирали сортове малини с изключително високо съдържание на антиоксиданти.

Решението против стареенето е скрито в… кутийка с плодове. Учените са разработили градинарски практики, които да стимулират още повече производството на антиоксиданти. В резултат получаваме вкусни плодове със силни здравословни характеристики и естествена устойчивост.

Освен това фермерите ще могат да прилагат по-конкурентни производствени практики, без употреба на пестициди, фунгициди и изкуствени торове.

Проектът QualiRedFruits се координира от Франция и включва партньори от Великобритания, Словения, България, Италия, Франция и Швейцария, съобщи Европейската комисия.

Антиоксидантите предпазват нашите клетки и тъкани от увреждане. Те се срещат в изобилие в пълнозърнестите храни, ядките, зеленчуците и  плодовете.

Кошниците за пикник и сергиите на пазарите за плодове и зеленчуци може скоро да се окажат претрупани от специални опаковки с червени плодове, които са истинска инжекция антиоксидант.

Коментар