ЕК ще регулира строго гражданските дронове

Екологията и гражданската защита са сред най-силно заинтересованите от безпилотните летателни апарати

Екологията и гражданската защита са сред най-силно заинтересованите сектори от безпилотни летателни апарати

Европейската комисия предложи да бъдат въведени нови строги стандарти за регулиране на използването на граждански безпилотни летателни апарати (дистанционно управляеми летателни системи – RPAS, известни още като дронове).

Новите стандарти ще обхванат сигурността, правото на неприкосновеност на личния живот, защитата на данните, застраховането и отговорността. Целта е европейската индустрия да стане световен лидер на пазара за тази нова технология, като в същото време се осигурят всички необходими защитни мерки.

Гражданските безпилотни летателни апарати се използват все по-често в Европа, особено в страни като Швеция, Франция и Обединеното кралство. Прилагат се в различни сектори. Екологията и гражданската защита са сред най-силно заинтересованите от тези  технологии.

RPAS могат, например, да проведат инспекция на вътрешността на опасна офшорна нефтена платформа – нещо, което е доста рисковано за човек. Могат да се използват за откриване и наблюдение на горски пожари. Прилагат се за наблюдение на наводнения, разливи и други бедствия, при които е невъзможно човешка сила да обходи даден регион, за да констатира състоянието и щетите. Също така са приложими за огледи на разрушени мостове и ЖП линии, за изследване на големи терени с насаждения и т.н.

Използването на дронове се регламентира от доста слаба и фрагментирана регулаторна рамка. Прилагат се основните национални правила за безопасност, но те се различават в отделните държави от ЕС и редица ключови предпазни механизми не се разглеждат по последователен начин.

Технологиите за граждански RPAS се усъвършенстват и съществува голям потенциал за растеж и създаване на работни места. Според някои оценки, през следващите 10 години те биха могли да се равняват на 10% от авиационния пазар. Това са 15 милиарда евро годишно.

Коментар