Нови права за онлайн купувачите в Европа

Правата на онлайн купувачите в ЕС вече са по-добре защитени

Правата на онлайн купувачите в ЕС вече са по-добре защитени

Пазаруването в интернет „избухна” през последните години, но все още много хора предпочитат да купуват желаните стоки в традиционните магазини, често от съображения за сигурност. Но ето, че в Европа влизат в сила нови закони, които ще защитят допълнително пазаруващите онлайн .

Досега всеки, купил продукт онлайн, имаше на разположение седем работни дни, през които може да върне продукта, без да посочва причина за анулиране на покупката. Този период вече е удължен до 14 календарни дни, считано от датата, на която е получена стоката.

На онлайн търговците на дребно и доставчиците също така се забранява предварително да начисляват такси за допълнителни услуги във формата за поръчка, например разни видове застраховки, отбелязва Гардиън.

Както и преди, някои продукти остават освободени от новите правила, например стоки по поръчка. Фирмите обаче са задължени да предоставят информация за правото на клиента да отмени поръчката.

За първи път законът въвежда срок за размисъл при покупка на цифрово съдържание, вкл. музика, филми и книги. Потребителите вече могат да анулират поръчка за цифрово съдържание в срок от 14 дни, но само ако не са изтеглили съдържанието. След като започне изтеглянето, правото за анулиране отпада. Търговците трябва да предоставят на клиентите предварително известие за тези условия, а купувачите – да се съгласят с правилата преди началото на изтеглянето.

Освен това новите закони възпрепятстват компаниите да налагат изнудвачески цени за услуги по телефона след продажбата. Така например, някои фирми взимат по половин евро на минута за разговор с клиенти, отправили запитвания или жалби след закупуване на продукта. На търговците вече е забранено да таксуват разговорите на цени, по-високи от местните цени за следпродажбено обслужване, но те все още могат да налагат по-високи цени за разговори преди покупката.

Новите правила имат незабавен ефект във всички 28 страни на Европейския съюз, в рамките на Европейската директива за правата на потребителите.

Коментари по темата: „Нови права за онлайн купувачите в Европа”

добавете коментар...

  1. pepi

    Идеално, 14 дни наистина голям период, но без ползване на продукта или дори и да е използван? Мисля, че ако уточните, ще е абсолютна ползата за “не четящите между редовете”.
    Иначе се надъхах много за това, че се мисли за мен – Клиента.

Коментар