Мтел тества технология за виртуализация

Хорст Пертъл, главен директор „Технологии” в Мтел, разказва за успешния тест на технология NFV в мрежата на оператора

Хорст Пертъл, главен директор „Технологии” в Мтел, разказва за успешния тест на технология NFV в мрежата на оператора

Мтел тества успешно в мрежата си нова технология за виртуализация. Network Function Virtualization (NFV) е сериозна стъпка в телеком индустрията, а българският оператор е сред първите в Европа, които инвестират в подобна технология.

На практика, тази технология не прави мрежата виртуална, а дава възможност за по-добра организация на работните процеси, протичащи в нея чрез виртуализация на функционалностите. Мобилните базови станции и централи продължават да съществуват, но чрез NFV мрежата става „по-гъвкава” и в нея динамично могат да бъдат преразпределяни мрежовите ресурси, поясниха от Мтел.

Тестовете са проведени съвместно с технологичната компания Affirmed Networks. Внедряването на NFV ще даде възможност на телеком оператора да реагира по-бързо в зависимост от моментните нужди на клиентите, да променя съществуващи услуги или да осигуря нови в кратък срок.

На пресконференция вчера Мтел демонстрира HD видеострийминг през виртуализирана функционалност на мрежата си и LTE, като на живо от стадион „Георги Аспарухов” се включиха журналисти от Дарик радио. Именно стадионът е пример за място, където в бъдеще клиентите ще усетят ползите от NFV.

Заради струпването на много хора при футболни мачове или концерти, трафикът се увеличава многократно и мобилната мрежа се натоварва извън нормалното. Подобна ситуация възниква и по време на големи празници като Нова година, например. В тези случаи чрез NFV технологията телекомите могат да действат по-гъвкаво и по-бързо, за да подсигурят необходимия капацитет, без да разчитат на специализирано оборудване.

Новата технология улеснява софтуерното добавяне или премахване на ресурси, когато е необходимо, посочиха от телекома. „Уверени сме, че NFV технологията е определяща тенденция в телеком индустрията”, каза Гюнтер Отендорфер, главен директор „Технологии” на Телеком Аустрия Груп, в състава на която е Мтел.

През настоящата година Мтел ще инвестира 200 милиона лева в развитие на инфраструктурата и услугите, съобщи главният директор „Технологии” Хорст Пертъл. В периода 2005-2013 година компанията е инвестирала над 1,5 милиарда лева.

Коментари по темата: „Мтел тества технология за виртуализация”

добавете коментар...

  1. ас

    и?

Коментар