Облаци надвисват над интернет

Комерсиализацията ще влияе върху архитектурата на интернет и потоците на информация в мрежата

Комерсиализацията ще влияе върху архитектурата на интернет и потоците на информация в мрежата

Интернет е изправен пред сериозни заплахи в следващите десет години, предупреди Pew Research Center в нов свой доклад за развитието на глобалната мрежа. Най-голяма тревога след експертите предизвикват действията на правителствата по отношение на сигурността и политическия контрол.

Налице са опасения, че ще се засили цензурата, вкл. блокирането и филтрирането на съдържание, както и, че интернет ще се „балканизира” и сегментира. Доверието в мрежата ще намалява с огласяването на нови факти за следене на потребителите от страна на правителствата и корпорациите.

Комерсиализацията, от друга страна, ще влияе върху архитектурата на интернет и потоците на информация в мрежата, което застрашава съществуването на отворената структура на онлайн средата. Опитите за решаване на проблема с излишъка от информация могат да доведат до обратен ефект и фактически да разрушат структурата за обмен на съдържание.

Над една трета от анкетираните (35%) потребители смятат, че общуването и обменът на съдържание в интернет ще се влошат към 2025 година. Останалите 65% са оптимисти за бъдещето на глобалната мрежа, установява проучването Pew Research Center Internet Project.

Коментари по темата: „Облаци надвисват над интернет”

добавете коментар...

  1. Алекс

    Чрез следенето се създават профили на хората, за които това е нужно според правителствата и се използват срещу тях, когато се наложи.

  2. Алекс

    Хората се следят и информацията се пази, ако потрябва.

  3. Anonymous

    Към ника “Иван” – хубаво е да знае: първо – който се страхува от мечки, не ходи в гората и второ – по принцип, това което е написал има характерната и специфична параноична миризма на “партенка, хвърлена в интернет среда” (целите в такива случаи са ясни – всяване на паника, на страх, на подозрения и т.н.).

  4. Иван

    Освен правителствата и корпорациите които са заплаха. Много малко хора не осъзнават опасността и вредите от телефонните компании.

    Не трябва хората да ползват Интернет от телефонните компании.

Коментар