Учени разгадаха жестовете на шимпанзетата

Шимпанзетата могат да предават 19 специфични съобщения с помощта на жестове

Шимпанзетата могат да предават 19 специфични съобщения с помощта на жестове

Учени успяха да разгадаят жестовете, с които шимпанзетата общуват помежду си, изследвайки подробно записи от видео камери, направени в резервата Будонго Форест в западна Кения.

За целите на изследването са избрани шимпанзета, тъй като тези животни общуват съзнателно едни с други, подобно на хората. Установено е, че маймуните имат 66 различни жеста, с които могат да предават 19 специфични съобщения.

Така например, когато едно шимпанзе бебе седи на земята и плаче, а майката протяга крак към него, то веднага разбира жеста, „покатерва” се обратно на майката и спира да плаче.

Резултатите от изследването на екипа от Университета Сейнт Андрюс, Шотландия бяха публикувани наскоро в сп. Current Biology. Опити за изучаване на „езика” на маймуните са правени и в миналото. В далечната 1844 година френски учен дори съставя маймунски речник, изучавайки подробно жестовете и поведението на приматите.

Коментари по темата: „Учени разгадаха жестовете на шимпанзетата”

добавете коментар...

  1. :)

    А, маймуноподобните човеци колко жеста използват?

  2. Борис

    То за такива псевдо учени се пише. Има хора, чиято работа и научни постижения са впечатляващи, но за тях се пише малко или дори не ги споменават никъде.

  3. maxobg

    ле ле ,ама много тъпо,майка му протяга крак и то се покатерва и спира да плаче !!!каква комуникация ,а?? “учените” с кво си изкарват хляба и салама ,а ??

Коментар