Китайски учени клонираха маймуни

Китайски учени са успели да клонират успешно маймуни от рода макаци, съобщават различни източници. Това е първият успешен експеримент по клониране на примати от 1996 г. насам, когато бе клонирана овцата Доли.

В последните две десетилетия множество изследователски екипи се опитваха да клонират по-сложни същества от овцете, или т.нар. примати. Но до този момент всички експерименти бяха неуспешни.

Преди няколко седмици обаче в Китай успешно са клонирани две маймуни, съобщи Science News. Новородените маймунки Zhong Zhong и Hua Hua в момента са на възраст съответно 6 и 8 седмици.

Генетичните тестове потвърждават, че клонираните примати са напълно идентични помежду си, както и по отношение на маймуната, от която са клонирани. Това е първият значим пробив в клонирането на примати и се очаква да даде силен тласък на по-нататъшните изследвания в тази област.

В процеса на клониране е използван същият метод, както при овцата Доли, известен като соматичен ядрен трансфер (Somatic cell nuclear transfer; SCNT). Методът е бил доработен, тъй като в оригиналния си вариант е неприложим към приматите.

Учените са експериментирали с множество решения, за да достигнат в крайна сметка до желания резултат. Но дори и в този случай, от 127 яйцеклетки в ембриони са се развили 109. От тях 79 са били имплантирани в 21 самки, от които са забременели 6, а родените живи маймунки са само две.

Китайското постижение несъмнено ще влезе в историята. Но то ще предизвика и нова вълна от спорове с етичен характер, тъй като следващата цел на клонирането може да се окаже човекът с всички произтичащи от това рискове.

Коментар