Quality House ще обучава мобилни и „agile” тестери

Софтуерните специалисти у нас получават нова възможност за обучение по тестване на софтуер

Софтуерните специалисти у нас получават нова възможност за обучение по тестване на софтуер чрез курсовете, които Quality House организира тази есен в две от най-актуалните направления

Нови учебни курсове по тестване на мобилни приложения и „agile” тестване ще организира от началото на тази есен Quality House – българска компания, специализирана в обучения и услуги по гарантиране на качеството на софтуерни системи (quality assurance, QA).

Софтуерните специалисти у нас ще могат да се подготвят за реализацията на QA в най-актуалната област на софтуерното развитие в момента – мобилните приложения. „Agile” тестването пък ще помогне на онези разработчици, които създават софтуерни системи посредством т. нар. „agile development” – ниско-рисков метод за разработване на програмни продукти, който се отличава с голяма динамика на работата в развойния екип.

Двете нови направления на обучение бяха обявени по време на честването на десетата годишнина от създаването на Quality House. „През това време се случиха много неща. Преживяхме две икономически кризи. Появи се Twitter. Роди се Facebook. Създаден беше iPhone. Разпространи се мобилният интернет…”, коментира Митко Митев, изпълнителен директор на Quality House, в кратко приветствие към гостите на тържеството.

Накратко, светът на информационните технологии се промени няколко пъти за десет години. Подобни динамични промени поставят нови предизвикателства пред софтуерните разработчици, които са принудени постоянно да доразвиват и обновяват както уменията си, така и създадените приложения.

Светът на информационните технологии се промени няколко пъти за десет години, отбеляза Митко Митев, изпълнителен директор на Quality House, в приветствие към гостите на тържеството по повод 10-годишния юбилей на компанията

Светът на информационните технологии се промени няколко пъти за десет години, отбеляза Митко Митев, изпълнителен директор на Quality House, в приветствие към гостите на тържеството по повод 10-годишния юбилей на компанията

Именно това е една от причините за навлизане на метода на „agile” разработването (agile – от англ. – бързо, пъргаво, ловко, сръчно). При този подход създаването на всяка софтуерна система се раздробява на малки „порции”, наречени „итерации”, които динамично се разпределят между разработчиците. Всяка итерация получава одобрение, преди да се започне работата по следващата.

„Това намалява риска от провал на целия проект – нещо много важно, като се има предвид, че около 40% от софтуерните проекти завършват с неуспех”, обясни Митев. Концепцията за „agile” разработване обаче изисква и промяна на методите на тестване. При този подход QA не е заключителен етап от разработването на системата, а едновременен и паралелен процес, част от самото разработване.

Мая Василева и Недред Реджеб от софтуерната компания StangaOne бяха сред гостите на Quality House

Мая Василева и Недред Реджеб от софтуерната компания StangaOne бяха сред гостите на Quality House

Новите специалности предизвикаха интерес сред софтуерните фирми, чиито представители се събраха на тържеството по случай юбилея на Quality House, обучила за тези 10 години около 1000 специалисти. Умения като мобилното и „agile” тестването са актуални и много необходими в днешно време, коментира Мая Василева, мениджър набиране и подготовка на служителите в StangaOne. Компанията има вътрешен отдел от около двадесет QA експерти, всички серифицирани в Quality House.

„Липсва такова образование в университетското обучение. Младите хора нямат идея да се развиват в тази професия, тя не им е позната. Влизат в университета с намерението просто да станат програмисти”, коментира Недред Реджеб, главен технически директор на StangaOne.

Много от QA специалистите на Software AG са обучени и сертифицирани от Quality House, сподели Соня Начкова

Много от QA специалистите на Software AG са обучени и сертифицирани от Quality House, сподели Соня Начкова

„При нас се практикува интензивно така нареченото „agile” разработване и обученията за „agile” тестване идват много навреме”, сподели Соня Начкова, управител на Software AG у нас. Около 20% от служителите в развойния екип на компанията са специализирани в Quality Assurance. Те също са подготвени и сертифицирани в Quality House.

Всички оценяват високо факта, че в България има компания с толкова специфичен фокус, ключов за софтуерния бранш. „Ако трябваше да подготвяме QA експертите си сами, не знам къде бихме ги обучавали”, казва Димитър Бончев от Opencode. Фирмата има петнадесет QA служители, което се равнява на около 10% от развойния й екип България. Бончев е категоричен, че OpenCode ще продължи да изпраща свои кадри на обучения за тестване на софтуер в Quality House.

Момичетата от квартет „Стрингс” свириха прекрасно на празника на Quality House

Момичетата от квартет „Стрингс” свириха прекрасно на празника на Quality House

Колегите му от StangaOne и Software AG са категорични, че ако нямаше образователен център за тестващи умения в България, QA обучението навярно би се реализирало чрез изпращане на специалистите на курсове в чужбина или привличане на чуждестранни лектори. И в двата сценария разходите за подготовката на QA експерти би била в пъти по-скъпа и значително по-времеемка.

Един от вариантите е да се изпращат специалисти по форуми и конференции, които се провеждат в Европа и САЩ – обикновено един човек, който след трябва да предаде знанието на колегите си, казва Николай Папазов от Software AG. Това обаче струва скъпо, особено ако конференцията се провежда отвъд океана.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар