Китай изхвърли чуждия антивирусен софтуер

Китай залага все повече на собствени ИТ в държавните структури и финансовите институции

Китай залага все повече на собствени ИТ в държавните и финансови институции

Китайските власти решиха да се откажат от услугите на чуждестранните антивирусни компании. В списъка на бламираните от правителството доставчици попадат Symantec и Лаборатория Касперски, предаде агенция Xinhua.

Отсега нататък право да доставят защитен софтуер за нуждите на правителството ще имат само пет местни компании – Qihoo 360, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin и Rising.

Руски медии припомнят, че през 2009 г. основателят и генерален директор на Лаборатория Касперски – Евгений Касперский – беше награден с орден на дружбата на Китай за неговия принос в развитието на информационната сигурност в страната. По-късно, през 2013 г. китайската търсачка Baidu пусна собствен антивирус с помощта именно на Лаборатория Касперски.

В последните месеци китайските власти предприеха няколко хода срещу чуждестранните доставчици на хардуер и софтуер, които обслужват правителството и финансовите институции. Така например, през май беше забранено използването на Windows 8 в държавните структури.

Освен това китайското правителство застави местните банки да се откажат от сървърите на IBM и да ги заменят с аналози от местни компании. И в двата случая се като причина се изтъкват опасения от шпиониране.

Според повечето анализатори, тези рестриктивни действия на Китай са резултат от разразилия се скандал с Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ по повод следенето в интернет на хора по целия свят. По-рано стана известно, че в хардуера, вкл. маршрутизатори и сървъри, изнасяни от американски компании в чужбина, са били залагани пролуки, чрез които агентите на NSA могат да следят комуникациите.

Коментари по темата: „Китай изхвърли чуждия антивирусен софтуер”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    КИБЕРНЕЗАВИСИМОСТ УАААУУУУ СУНТДЗЪ НЕ СПИ

  2. Драгомир

    fofu ти Кремъл много напреднали ги изкара, че да имат такива ИТ технологии. И то още от времената, когато те внасяха електроника от нас, а не обратното. Да не се окажеш прикрит русофил.
    И докато Чернобил показва колко прости хора има по света, то Фукошима показва колко кьорави технологии могат да правят някъде извън Европа и Азия. А аз не мисля, че работниците в Козлодуй са руснаци, докато…

  3. fofu

    Споко Лъчо. По-скоро като се вземе впредвид Чернобил и това, че по някаква случайност може би е в Украйна има вероятност някъде в Кремъл на има такова копче за всяка АЕЦ на не руска територия.

  4. Лъчо

    Хубаво правят китайците. А ние ще строим американски реактор. Все си мисля, че някъде в САЩ ще има едно червено копче с надпис АЕЦ Козлодуй и … :d

Коментар