Торино планира преход към Ubuntu и отворен код

Администрацията на Торино ще пести разходи с отворената платформа Ubuntu

Администрацията на Торино ще пести разходи с отворената платформа Ubuntu

Торино може да стане първият град в Италия с администрация, която работи изцяло с отворен код и Ubuntu вместо със софтуер на Microsoft. Така градът ще последва Мюнхен и Тулуза, които реализират подобни проекти.

Местните власти в Торино разполагат с 8300 компютъра, пише repubblica.it. Планът е всички РС-та да преминат на Ubuntu – безплатна Linux дистрибуция, разработена от Canonical, с поддръжка на италиански език.

Миграцията на компютрите от стара версия на Windows към по-нова заедно с офис пакет на Microsoft би струвала на Торино 22 милиона евро за петгодишен период. Но с възприемане на Ubuntu градските власти ще намалят цената на своя проект до 16 милиона евро.

Коментари по темата: „Торино планира преход към Ubuntu и отворен код”

добавете коментар...

  1. Цветан

    Йордане, я ми обясни как стигна до тия проценти?

  2. :D

    От личен опит мога да ви гарантирам, че 90% от “софтуера, който ползва администрацията” се състои от “уърда и ексела”, а другите 10% са прости workflow & document management софтуер, т.е. как да се въведът данни по user friendly начин и после евентуално да се правят справки по тези данни, перфектно за “тънък” клиент.

  3. :D

    Драго, освен твърдения да имаш аргументи и/или факти евентуално?
    Просто питам щото SaaS и public clouds са спестили доста милиони вече ама то е за по-глупавите, ние с ъкъл в главата знаем, че от дъртия, монолитен, дебел клиент “по-убаво нема” 😉

  4. Драгомир

    Тези “уеб базирани клиенти” са гаранцията ти софтуерът да стане несигурен и изключително тежък за поддръжка.

  5. Павчо

    Първо софтуерът, който използва администрацията трябва да се пренапише да използва уеб базирани клиенти. Така веднъж обучен персоналът ще работи еднакво лесно независимо от ОС средата.

    Но да бъдем реалисти – това няма да се случи скоро 🙂

  6. Йордан

    Данчо, съгласен съм, че подобна стъпка в България би отворила доста работа за добрите Линукс специалисти. Парите, които сега наливаме в Майкрософт, спокойно могат да бъдат дадени на български специалисти, които да интегрират Линукс. А това от своя страна би дръпнало доста икономика ни напред.

    Но има един доста сериозен проблем – в България почти няма хора, които да разбират Линукс. Поне 70-80% от българските програмисти и администратори никога не са виждали Линукс. А останалите 20-30% просто от любопитство са си инсталирали някоя и друга дистрибуция, за да видят какво представява, без да са се задълбавали доста навътре в нещата.

    Така че броят на тези, които наистина могат да се нарекат разбирачи и гурута, е нищожно малък. А за да се интегрира Линукс в някое министерство например, е необходимо и самият специализиран софтуер, който се ползва в министерството, да се пренапише така, че да работи под Линукс. А именно това може да окаже наистина сериозен проблем.

  7. Данчо

    Няма да е лошо и наще управници да се замислят над подобен вариант. Ще спести пари, повиши сигурността а и работни места ще отвори за Български Линукс спесиалисти.

Коментар