НАСА управлява роботи с помощта на Ubuntu

Новите роботи за космически мисии на НАСА се управляват с Ubuntu софтуер (снимка: NASA/Dmitri Gerondidakis)

Новите роботи за космически мисии на НАСА се управляват с Ubuntu софтуер (снимка: NASA/Dmitri Gerondidakis)

НАСА разчита все повече на Linux системи и отворен код в своите космически изследвания, в частност – търсенето на ценни ресурси на чужди планети. Няколко инженери в Космическия център Кенеди работят върху създаване на роботи, които един ден ще обхождат повърхността на други планети, за да събират различни ресурси.

В бъдеще автономните машини ще кацат на Луната, на астероиди или на Марс с цел сондиране на почвата за вода, лед и други ресурси, които ще се преобразуват в ракетно гориво или въздух за дишане от астронавтите, съобщи НАСА.

На този етап малките работи, наречени Swarmies, патрулират само в околностите на космическия център на НАСА във Флорида. Техните създатели ги програмират и контролират с помощта на популярната Linux дистрибуция Ubuntu.

Роботите могат да изпълняват команди за придвижване в различни направления и да търсят конкретни материали в почвата. Специалистите на НАСА използват базова инсталация на Ubuntu 12.04.

Повечето потребители на Ubuntu използват системата за ежедневни задачи и забавление, но Linux дистрибуциите имат много по-сериозен потенциал. Той вече е осъзнат от научните работници, които харесват Linux и често използват системата с отворен код в своите изследвания, вкл. за космически мисии.

Коментари по темата: „НАСА управлява роботи с помощта на Ubuntu”

добавете коментар...

  1. Иван

    Юзърчо по-скоро е имал предвид точно каква система върви в самите роботи и това е най-интересното, но пропуснато. Какъв Embedded OS или RTOS ползват и от къде може да се види кода и програмните библиотеки – нали е open source все пак.

  2. nikito_blend

    Техните създатели ги програмират и контролират с помощта на популярната Linux дистрибуция Ubuntu.

  3. Драгомир

    Юзърчо, ха ха ха и аз за същото си мислех…

  4. Юзърчо

    Интересно какво остава от Ubuntu като махнем графичната среда или по-точно надстройката Unity и репозиторито – остава чист Linux kernel и на роботите не им трябва Unity. Хубаво да кажат точно какво ползват и какво са писали, а не само парадиране с името Ubuntu.

Коментар