Първа безконтактна карта с вградена биометрика

MasterCard и Zwipe представиха първата в света безконтактна карта със сензор за пръстови отпечатъци

MasterCard и Zwipe представиха първата в света безконтактна карта със сензор за пръстови отпечатъци

Първата в света карта за безконтактно плащане с интегриран сензор за пръстови отпечатъци въвеждат на пазара MasterCard и Zwipe. Пускането на картата в употреба е следствие от успеха на пилотния проект съвместно с норвежката банка Sparebanken DIN, обвързана с Eika Group.

Zwipe MasterCard използва пръстови отпечатъци за идентификация. Тя включва интегриран биометричен сензор и Zwipe технология за сигурна идентификация, която разполага с биометричните данни на картодържателя. Картата съдържа EMV сертифициран защитен елемент и MasterCard приложениe за безконтактно плащане.

Новото решение комбинира сигурността на биометричното разпознаване със скоростта и удобството на безконтактното плащане. Данните за пръстовите отпечатъци на картодържателя се съхраняват директно в картата, а не във външна база данни.

След активиране чрез обикновено сканиране на пръстов отпечатък, Zwipe MasterCard може да се използва за извършване на безконтактни плащания. Биометричната идентификация замества въвеждането на PIN, като по този начин клиентите могат да извършват плащания на всякаква сума за разлика от други безконтактни карти за плащане.

В момента Zwipe разработва следващото поколение на своята карта, която ще има същия формат и ще работи с всички платежни терминали. Тя ще излезе на пазара през 2015 г. и ще черпи енергия от терминалите за плащане, без да използва батерия.

„Отзивите от нашия пилотен проект със Sparebanken DIN са много положителни. Картодържателите са доволни от лекотата, с която използват картата с добавената функция за сигурност. Имахме и  изключително добра реакция от страна на търговците, които участваха в пилотния проект”, коментира Ким Хъмборстад, основател и изпълнителен директор на Zwipe.

Sparebanken DIN ще предлага биометрично разпознаване и безконтактна комуникация за всички свои карти, съобщи Мортен Даниелсен, директор „Бизнес развитие” на норвежката банка.

Коментар