Оптичен диск ще съхранява данни 300 млн. години

Японската компания Hitachi и група учени от Университета Киото създадоха технология за запис на кварцово стъкло, която обещава съхранение на информация в продължение на 300 милиона години.

Дискът е разделен условно на 100 слоя със стъпка 60 микрона – по 50 слоя на страна. Лазерен импулс с дължина една фемтосекунда (милиардна част от микросекундата) създава петно в тялото на кварца, което след това се прочита от оптичната система.

Четенето се извършва достатъчно просто – дискът се осветява със светодиод във видимия спектър (бял), а оптиката улавя отражението, след което процесорът на устройството преобразува данните в цифров вид.

Оптичните дискове от кварцово стъкло решават проблема с надеждността на съхранението на информация в екстремни условия. Те издържат нагряване до 1000 градуса по Целзий и освен това са устойчиви на влага.

100-те слоя в диска на Hitachi обаче не осигуряват рекорден капацитет за съхранение. Всеки квадратен инч от повърхността на кварцовия носител е способен да побере 1,5 гигабайта данни – колкото се съхраняват и на квадратен инч от Blu-ray. Но по надеждност двете технологии са несравними.

Коментар