Себестойността на iPhone 6 е около 200 долара

Пускането на пазара на един 16-гигабайтов iPhone 6 излиза на Apple не повече от 216 долара, докато цената на смартфона без договор към оператор е 650 долара

Пускането на пазара на един 16-гигабайтов iPhone 6 излиза на Apple не повече от 216 долара, докато цената на смартфона без договор към оператор е 650 долара

Apple умее да продава скъпо своите продукти, в частност смартфоните. Още с излизането си на пазара, iPhone държи висока цена, като в същото време себестойността на продукта е в пъти по-ниска.

Според различни оценки, които се появиха в интернет, сумарната стойност на всички компоненти на iPhone 6 във версия с 16GB заедно с разходите за производство на смартфона възлиза на около 200 долара.

Твърди се, че пускането на пазара на един iPhone 6 излиза на Apple не повече от 216 долара. Себестойността на iPhone 6 е само с 5 долара по-голяма от тази на неговия предшественик iPhone 5s. И двете устройства дебютираха на пазара на цени от 650 долара без договор към оператор.

Най-скъпият компонент в iPhone 6 е екранът, който струва 45 или 53 долара съответно за диагонал 4,7 и 5,5 инча. За сравнение, екранът на iPhone 5s коства $41 на Apple.

Батерията на iPhone 6 струва 4-5 долара, вградените 16GB флаш памет излизат на Apple 15 долара, а камерата е оценена на 11-13 долара. Новият процесор Apple A8, произвеждан от TSMC и Samsung, струва 20 долара – това го прави с 3 долара по-скъп от A7 в модела iPhone 5s.

Коментари по темата: „Себестойността на iPhone 6 е около 200 долара”

добавете коментар...

  1. Аз

    Цената на IPhone трябва да е висока, иначе няма как да служи за повдигане на егото и лекуването на комплекси на притежателя си. Такъв продукт има място на пазара и цената му трябва да е висока в противен случай няма да може да изпълни горните две задачи.

  2. Hehehe

    Прост народ винаги ще има. Колкото до разработката – те и конкуренте са сложили сума ти пари за разработка и имат даже по добри части а цената е примерно 50% по ниска. Проблема при I нещата е че се слагат минимум 200 – 300 % печалба след като се включват и разходите за разработка. Ама има говеда които да плащат цената на нещо двойно и тройно при условие че има много по евтини алтернативи – някой много по качествени заради едната марка.

  3. Тодор

    А според вас откъде идват парите за разработка? Да кажем, че една година са го проектирали и разработвали, как се плащат тези средства? Не смятайте цената на един телефон само по частите му. Ще видим Ара проекта, колко сполучлив ще излезе.

  4. @_@

    То и олигофрени, които да купуват боклуци-еднодневки само заради етикета “Open source”, също винаги ще има. Какво да се прави, такъв е животът.

  5. мда

    Малоумници които да купуват скъпо и прескъпо само заради марката винаги ще има. 🙂

  6. 007

    За всеки влак си има пътници – Епъл винаги са продавали скъпо

  7. @_@

    Еми, като е толкова евтин тоя телефон на части, поръчвайте ги и си го сглобявайте сами!

    Според тези сметки излиза, че Apple имат печалба от над 70%. Но, в годишните им отчети се вижда че печалбата им (приходи – разходи) е средно 38%.

    Хайде сега се сетете откъде идва тази разлика 🙂

  8. Станислав

    И ко ?
    Тези на Samsung и Sony много повече ли струват ?

  9. Petyo123

    крадци .

  10. Емко

    Доста се изтърка тази тема.

Коментар