Шпионският софтуер става технология с двойна употреба

Европейските регулатори предлагат шпионският софтуер да влезе в категорията на технологиите с двойна употреба. В този списък попадат технологии като ядрените реактори, камерите със свръхвисока резолюция, ракетното гориво и др.

Технологиите с двойна употреба обикновено се използват за граждански цели, но могат да намерят приложение и във военната сфера, както и в оръжията за масово поразяване, пояснява Европейската комисия. Под регулация вероятно ще попадне и шпионският софтуер, разработван от европейски компании за нуждите на правителствата.

Поправките в списъка с продукти и технологии с двойна употреба са предадени на Европейския парламент и Европейския съвет. Ако те одобрят промените, новият ограничителен списък ще влезе в сила през декември 2014 г. и компаниите за шпионски софтуер ще трябва да искат разрешение, за да го изнасят, предаде Гардиън.

Пример за шпионски софтуер е FinFisher, дело на британската компания Gamma International. Той позволява отдалечено наблюдение и инфектиране, пълен достъп до съхраняваните данни и възможност за контрол над целите. В описанието на продукта се посочва още, че софтуерът може да получи достъп до кодирани данни и канали и позволява на правителствените агенти да заразяват отдалечени системи.

FinFisher може да се използва за взлом на компютри под управление на Windows, OS X и Linux, както и на мобилни устройства с Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry и Symbian. Решението дава достъп до акаунти в услуги за електронна поща като Gmail, Outlook и Yahoo, както и до акаунтите в Skype – услуга, която принципно се счита за много сигурна.

Според документ, с който разполага Гардиън, през 2010 г. компанията Gamma International е предложила своя продукт на режима в Египет за сумата от 287 хиляди долара, за да му помогне в борбата с опозицията. През септември 2014 г. сайтът Wikileaks публикува информация, че FinFisher е използван от правителствени организации в редица страни, вкл. Австралия, Белгия, Босна и Херцеговина, Унгария, Италия, Монголия,  Нигерия, Холандия, Сингапур, Словакия, Пакистан и Виетнам.

Ако новият списък на технологии с двойна употреба бъде одобрен, още от декември тази година европейските разработчици на шпионски софтуер ще трябва да взимат лиценз за експорт на подобни продукти.

Нововъведението е резултат от скорошните дебати за сигурността на софтуера. Правозащитните организации нееднократно повдигат въпроса за забрана на продажбите на шпионски софтуер на външни клиенти, заради риска подобни програми да се използват от правителствата за потискане на гражданските свободи.

Коментари по темата: „Шпионският софтуер става технология с двойна употреба”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Май не става дума за шпионски софтуер, а за най-обикновен хакерски такъв! Чудно ми е, как изобщо е разрешено да се произвежда и продава такъв софтуер изобщо. Ако си направиш web страничка в която поместиш свои хакерски разработки – най-вероятно ще бъдеш санкциониран по един или друг начин. Не съм видял хакерски сайт да просъществува дълго.
    То по тази логика това което Сноудън разкри, едва ли не ще се окаже нещо напълно нормално… Щом има официални фирми които произвеждат софтуер за шпиониране, то защо агенцията за държавна сигурност на САЩ не може да им е клиент???

Коментар