На хоризонта: 100-терабайтови твърди дискове

Капацитет на твърдите дискове ще расте с около 30% годишно в следващото десетилетие

Капацитет на твърдите дискове ще расте с около 30% годишно в следващото десетилетие

Водещите производители на твърди дискове, обединени в консорциум ASTC (Advanced Storage Technology Consortium), планират да повишат капацитета на устройствата до 100 терабайта (TB) към 2020 г. За целта Seagate, Western Digital и още няколко компании ще усъвършенстват технологията за съхранение на данни на магнитни плочи.

Увеличението на капацитета на HDD ще стане чрез съчетаване на две нови технологии – маркирано съхранение на данни (Bit Patterned Media Recording, BPMR) и магнитен запис с нагряване (Heat Assisted Magnetic Recording, HAMR).

BPMR предполага значително намаляване на размерите на областта от магнитната пластина, която съхранява един бит информация, с помощта на нанолитография. Технологията HAMR изисква използване на твърди дискове с лазерни глави. Лазерът нагрява участъците от плочата по време на запис, като редуцира ефекта на супермагнетизъм – случайна промяна на магнитния момент на елементарни участъци от плочата, което води до загуба на данни.

В момента производителите прибягват до два различна метода, за да увеличат капацитета на твърдите дискове, без да променят техните размери. Seagate използва технология за т.нар. „shingled” магнитен запис (Shingled Magnetic Recording, SMR). Тя позволява частично наслагване на пътечките на плочата една върху друга, като така се увеличава общият й капацитет. Благодарение на тази технология, Seagate успя да вдигне капацитета на твърдите дискове до 8TB и до края на годината ще започне серийно производство на подобни HDD.

Western Digital, от своя страна, запълва кухината на твърдите дискове с хелий. Газът намалява триенето и позволява да бъде намалено разстоянието между плочите без да възникне прегряване. По-малкото разстояние между плочите позволява също да се увели броят на пластините в един HDD. Компанията вече обяви твърд диск с капацитет 10 TB, но все още няма яснота кога ще го пусне на пазара.

Като цяло обаче, технологията SMR вече изчерпва потенциала си за по-нататъшно увеличение на капацитета без промяна на размерите. Хелият също не разкрива възможности за безгранично намаляване на разстоянието между плочите.

Ето защо в скоро време производителите ще започнат да усвояват технологията за двумерен магнитен запис (Two Dimensional Magnetic Recording, TDMR). По-нататък се очакват всякакви комбинации от изброените технологии. ASTC обещава да увеличава плътността на запис средно с 30% на година в периода от 2017 до 2025 г.

Коментари по темата: „На хоризонта: 100-терабайтови твърди дискове”

добавете коментар...

  1. вулгар

    ще има место за порнака, супер

  2. Joe

    Thank you, Captain Obvious!

  3. Hehehe

    Мдаа изключително надеждни са… имам цял кашон изгорели.. особенно 1, и 2 TB на Seagate. Има и няколко на WD също. Изобщо напоследък особенно големите дискове станаха страшен проблем.

  4. Драгомир

    Твърдите дискове са си достатъчно надеждни и с доста по-дълъг живот от SSD дисковете. За сметка на това са ужасно бавни при началния достъп до данните. И харчат повече ток и не държат на вибрации, но това не е толкова важно за един обикновен desktop компютър.

    Ако ще записваш/възпроизвеждаш нещо поточно, като видео например – тогава са си идеални! За употреба при обработка на информация (включително big data) са доста зле.

    Така че имат си и предимствата и недостатъците…

  5. Пижо

    Реално погледнато всичко, което се случва в Интернет, се съхранява някъде.

  6. KO-ko

    А нещо по въпроса за надежността на дисковете ,ще направят ли?

Коментар