БАСКОМ настоява ИТ да станат национален приоритет

Необходими са дълбоки структурни реформи в образователната система, съобразени с изискванията на бизнеса, заявиха днес представители на софтуерната асоциация БАСКОМ.

В резултат на интензивното развитие на софтуерния сектор, капацитетът му през последните години започна значително да надвишава възможностите на образователната система в страната.

За да продължи развитието и налагането си като високотехнологичен хъб в Югоизточна Европа и инкубатор за стартиращи иновативни компании, индустрията има нужда от прилагането на няколко основни мерки.

В краткосрочен план това е опростяването на процедурата с издаване на т.нар. „сини карти”, което ще позволи привличане на квалифицирани специалисти от страни извън ЕС и намаляване на настоящия дефицит, заявиха от браншовата асоциация БАСКОМ.

В дългосрочен план асоциацията активно работи за предприемане на дълбоки структурни реформи в образователната система, съобразени с изискванията на бизнеса. БАСКОМ настоява за налагане и развитие на ИТ сектора като приоритет за националната политика и предлага 5 конкретни мерки, за прилагането на които асоциацията разполага с управленски капацитет.

В стратегически план БАСКОМ очаква ускорено развитие и дълбоки реформи в следните области:

  • Върховенство на закона;
  • Работещо е-управление, включително е-здравеопазване, е-правосъдие и е-гласуване;
  • Устойчива фискална рамка без промени в областта на преките данъци (плоска данъчна система) и осигурителната тежест. Преустановяване на практиката за постоянно покачване на максималния осигурителен доход без анализ на въздействието върху сектор, който статистически доказано е на различен етап на развитие;
  • Гъвкав Кодекс на труда, позволяващ почасова работа на временен/проектен договор и улеснена процедура по издаване на разрешения за работа на чуждестранни квалифицирани специалисти;
  • Опростяване на програмите финансирани по структурните фондове на ЕС по отношение на преквалификация и иновации. Данъчни облекчения за инвестициите в новосъздадени предприятия с предмет на дейност създаване иновативни продукти и услуги;
  • Промяна на Закона за насърчаване на инвестициите и конкретизиране както на критериите за допустимост, така и на очакваните поощрения от страна на държавата;

Реформите в изброените области са важни не само за сектора, а и за цялостното икономическо развитие на България, подчертаха от асоциацията.

Коментари по темата: „БАСКОМ настоява ИТ да станат национален приоритет”

добавете коментар...

  1. Иване

    До 007, ти си мунчо брада не ти е порасла, а се правиш на мъжле нищо не знаеш. Нито фирма нито университет си помирисал. Въртиш се като кученце асистенче към някоя частна фирмена академийка се правиш на дръж ми шапката пуйко ***.

    Ползвам 6 езика за програмиране имам и фирма и е голям проблем когато повечето кандидати за работа са с повърхностни или без никаква теоретична и математическа грамотност за всичко трябва да им давам инструкции и ооо оо ауу баууу не дай се Боже ако се наложи да се смени технологията, библиотеката или дори IDE средата с някоя друга тез маймун кодери пищят ревят ама как тваа НЕ сме го учили във великата частна академийка и не го можем.

    By The Way пишлемето не ти е дорасло ти дето се пишеш като 007 не ставаш и за нищо дори и за бачкатор прекалено прост, елементарен и неграмотен си.
    За езика Паскал няма нищо лошо ограмоти се – езика Pascal си е жив и здрав и се ползва активно дори самият Skype е написан на Pascal и още Macromedia Captivate, Total Commander, QIP icq клиент за чат и още и още. Object Pascal (Embarcadero Delphi), Lazarus IDE.

    За коментара на 007 да си затвори простата женска уста. 007 ще си е надупена прислужница в академийка на чичко Сетлинчо дето бил на “сетлинни години” напред с техниката.

  2. 007

    Иване, Иване, големи глупости си писал. Предполагам, че си преподавател в такъв университет и те е яд, или си завършил Информатика в Русе и никой не те иска никъде с твоя Паскал. Братовчед ми учи Софтуерно инжинерство в МЕИ София и направо го прахосват вече 2 години – страхотен талант, а учи Химия, Физика, Математика, Технология на металите и подобни глупости. Първата година имаше само един предмет свързан с IT и научи един важен но неизползваем език, сега пак само един предмет, поне езика се ползва още. И това е в МЕИ, в провинционалните е още по-зле – тромамва и некадърна структура, чиято единствена цел е да си опазят преподавателите мизерните заплатки.
    Само като разгледам уроците в Софтуерния Университет на Наков и тия от Телериг се вижда, че са на сетлинни години пред университетите и е супер че ги има!!!

  3. Иван

    Има и още нещо БАСКОМ настоява ИТ да станат национален приоритет за разни частни и фирмени обучители и академийки които били по-велики от който и да е истински университет. Да си помислиш кодер който иска цял живот само уеб сайтове да цъка и ръчка тук и там готови неща писани от много по-грамотни хора и та за какво му е на тоя мечтан от БАСКОМ БГ кодер университет като може само със средно или дори да е с основно образование мине през някоя фирмена академийка?

    В България се търсят предимно евтини писачи на код с ниска квалификация работещи с прости рецепти и инструкции това така, а онова с друг инструмент се прави пак така.

    По тази логика да внасяме индийци и китайци за всякакви позиции. Пари образование да не се дават, а да се поощряват фирмените обучители и техните гръмковато звучащи академии.

  4. Мирака

    И това го има, но решението не е във вноса на хора, а в образованието. Специално образованието в ИТ сферата не изисква практически никаква материална база и ресурси. По тази логика дай да внасяме хора за всякакви позиции. В китай има и излишък от хора, които работят за 1 купичка ориз а нашите нагли работници искат минимална заплата, осигуровки и т.н.. Направо и китайски работодатели да внесем и да я закриваме тая държава 🙂

  5. Драгомир

    Мирака не значи точно това. Значи, че като разработваш технология, то има вероятност да наемеш някой квалифициран чуждестранен програмист, а не надут супер скъп и некадърен български пуяк. В Китай например имат излишък от висшисти, а тук имаме само програмисти с претенции – напълно неподходящи за изпълнители (на каквито позиции предимно се търсят). Ами да си създават тогава собствени фирми…

  6. Мирака

    “улеснена процедура по издаване на разрешения за работа на чуждестранни квалифицирани специалисти” преведено – да се стремим към евтина работна ръка и outsource, а не разработка насобствени продукти с висока добавена стойност

Коментар