Гласът ще измести сензорното управление

Интерактивната колонка Echo на Amazon отговаря на въпроси, възпроизвежда и купува музика, напомня за ангажименти

Интерактивната колонка Echo на Amazon отговаря на въпроси, възпроизвежда и купува музика, напомня за ангажименти

Бъдещите мобилни и други електронни устройства ще се управляват основно с глас вместо чрез използваните в момента сензорни технологии, сочат прогнозите.

През 2014 г. световният пазар на устройства с функция за разпознаване на глас ще достигне 72 млрд. долара, а към 2018 г. – 113 млрд. долара, по данни на Корейския институт за наука и информационни технологии, изнесени от Business Korea.

Лидер в технологиите за гласово управление е Apple, която през 2011 г. въведе технологията Siri и постоянно разширява и усъвършенства нейните възможности. С помощна на гласовия асистент потребителите на iPhone могат да звънят на приятели, да получават прогноза за времето и друга информация, да сверяват маршрути, да планират деня си и т.н.

Собствени технологии за разпознаване на глас разработват също Google и Microsoft, съответно Google Now и Cortana. Наскоро решение в тази сфера предложи и онлайн търговецът Amazon.

В частност, интерактивната колонка Echo с вграден гласов помощник Alexa, създадена от Amazon, отговаря на въпроси на потребителите, възпроизвежда и купува музика от интернет и напомня за ангажименти.

Коментари по темата: „Гласът ще измести сензорното управление”

добавете коментар...

  1. Tidavisish

    Phonearea,

    Чудя се кой ли е лидер според теб. Явно ти щом не е apple. Типично българска работа. Не признавам най добрия от който всички други копират щото съм идиот

  2. phonearena

    Статия която няма цел да ни осведоми за новите течения в технологиите,а “Да” направи реклама на определен продукт!Абсурдно заглавие и неточна информация относно “Кой” е лидера в тази област!

  3. Драгомир

    Като прочетох заглавието “Гласът ще измести сензорното управление”, то веднага се сетих с какъв точно глас ще го измести. Ще каже: “Да го е** ма****” 😉 …

Коментар