Цените на 3D принтерите продължават да падат

Над 70% от 3D принтерите, продадени през третото тримесечие, са на цени до 10 хиляди долара

Над 70% от 3D принтерите, продадени през третото тримесечие, са на цени до 10 хиляди долара

33 хиляди 3D принтера са продадени през третото тримесечие на годината, което е ръст от 4% спрямо второто, сочат нови данни за световния пазар на Canalys. Ръстът в сегмента на потребителските устройства обаче е много по-голям – цели 16%.

Приходите от продажби на 3D принтери, консумативи и услуги, свързани с тях, са се увеличили с 9% за същия период. САЩ, най-големият пазар за 3D принтери с дял от 44%, бележи 16% ръст на продажбите, докато в региона EMEA увеличението е 8%, като основната заслуга е на Германия и Великобритания.

В резултат на стремителния ръст на продажбите в потребителския сегмент, цените на 3D принтерите продължават да падат. По данни на Canalys, около 73% от устройствата за триизмерен печат, доставени на пазара през третото тримесечие, имат цени до 10 хиляди долара.

Интересът на производителите към 3D принтерите се засили, след като HP заяви амбиции към този пазар. Първите нейни продукти се очаква да излязат не по-рано от 2016 г., така че конкурентите имат време да заемат позиции.

HP обещава широк асортимент от 3D принтери, вкл. устройства с технология за печат с метални консумативи. Очевидно бумът на този перспективен пазар предстои в близките години.

Коментар