Имплант утолява чувството за глад

Maestro се имплантира в човешкия организъм и блокира сигналите на глада, подавани от мозъка към стомаха

Maestro се имплантира в човешкия организъм и блокира сигналите на глада, подавани от мозъка към стомаха

Да отслабнат е мечта за много хора. Да, това е възможно, но с цената на строги диети или изтощителни физически натоварвания. Но ето, че една американска компания предлага по-различен „лек” срещу затлъстяването – имплант, който потиска усещането за глад.

За първи път в последните седем години службата за контрол на храните (FDA) одобри използването на ново устройство срещу напълняване, което регулира апетита с помощта на електрически импулси. Maestro System на компанията EnteroMedics се имплантира в човешкия организъм и блокира сигналите на глада, подавани от мозъка към стомаха.

Имплантът е предназначен за хора на възраст над 18 години, които имат индекс на телесна маса поне 35 кг/м2 и не могат да свалят килограми със специалните програми за отслабване. То е направено така, че да се управлява ръчно от пациентите.

Устройството ще се продава само в специализирани клиники, а вкарването му в организма ще става от обучени медици. Maestro се имплантира под кожата в коремната област и се закрепва в местата, където хранопроводът преминава в стомаха.

Maestro контролира т.нар. блуждаещ нерв – централен нерв, който управлява сърцето и стомашно-чревния тракт. За блокиране на апетита се използва технология VBLOC, която понижава чувството за глад и създава бързо усещане за наситеност. По този начин дебелите хора ще намалят количеството поемана храна.

Разработчиците от EnteroMedics са тествали устройството на пациенти и гарантират неговата безопасност. В повечето случаи имплантът е спомогнал за намаляване на теглото с над 8,5%. Подобно устройство ще бъде от полза и за хора, които имат вредния навик да се хранят прекомерно, без да са гладни.

Коментари по темата: „Имплант утолява чувството за глад”

добавете коментар...

  1. Борис

    А не е ли по-лесно и безопасно просто да се нямали количеството на храната?

Коментар