Предстои мащабна промяна в ERP системите

Ако досега ERP системите са се свързвали предимно със складовете и с точките на продажба на една компания, то занапред те ще могат да комуникират направо с домовете на клиентите й, заяви Иван Аржентински

Ако досега ERP системите са се свързвали предимно със складовете и с точките на продажба на една компания, то занапред те ще могат да комуникират направо с домовете на клиентите й, заяви Иван Аржентински

Системите за управление на бизнеса са пред една от най-мащабните промени от началото на своето съществуване – превръщането им от решения за управление на корпоративните ресурси в интерфейс за връзка с крайните клиенти на предприятията.

Промяната ще се случи през тази и следващите години и ще доведе до появата на ново поколение ERP софтуер, който ще се свързва много по-лесно с разнообразни мобилни приложения, уеб услуги, битова електроника и други машини, използвани от крайните потребители. Това е прогнозата на Иван Аржентински, управляващ партньор на българската софтуерна компания ERP.BG, която е създател на една от първите ERP със собствен интерфейс за разработка на приложения от външни разработчици (API).

„Досега основната цел при внедряването на ERP софтуер беше той да обхване бизнес процесите и да оптимизира дейността в предприятието, като автоматизира планирането, отчитането и управлението на бизнес транзакциите. В бъдеще този приоритет ще си остане, но към него ще се прибави и стремежът ERP системата да донесе повече бизнес на компанията и да я свърже с нови клиенти”, заяви Аржентински.

По неговите думи, тази тенденция ще е сред ключовите промени в сегмента на бизнес софтуера през настоящата година. „Ние вече сме направили първите си стъпки в тази насока, създавайки API интерфейс към нашата ERP система EnterpriseOne, който позволява на всяка софтуерна фирма или независим разработчик да направи ново приложение, работещо с нея”, допълни Аржентински.

Онлайн магазините и различни други уеб услуги са първите предвестници на този процес. С навлизане на „умните” мобилни устройства в живота на хората и особено с предстоящото развитие на технологиите от вида „Интернет на нещата” (IoT) обаче ERP софтуерът ще може да се свързва с много повече устройства около нас.

След време например ERP ще може да комуникира направо с „умните” хладилници в домовете на хората, да се информира дали определен продукт е свършил и да го поръча от близкия търговски обект. Ако досега ERP системите са се свързвали предимно със складовете и с точките на продажба на една компания, то занапред те ще могат да комуникират направо с домовете на клиентите й.

Според Аржентински, всичко това ще доведе и до редица промени в самите ERP решения, произтичащи основно от това, че всички свързани софтуерно устройства – уеб страници, мобилни устройства, различни датчици и др. – ще работят в реално време с централната система. Те няма да имат отделни сървъри и отделни бази данни, нито ще разчитат на синхронизация, а ще съхраняват всичките си данни в ERP системата.

Коментари по темата: „Предстои мащабна промяна в ERP системите”

добавете коментар...

  1. АБВ

    Иване, идеята с тези API е гъвкавост, приспособимост на системата. Не търси под вола теле. Коя е тази компания, която ще направи система за всички възможни сценарии и приложения? Хайде малко по-сериозно и отговорно по темата.

  2. АБВ

    Чудесен български erp продукт, който се развива според съвременните тенденции за потребителски интерфейс, мобилност, crm интеграция и пр.! Софтуерът е огромен шанс за родния бизнес, за младите хора у нас, затова подкрепям всеки български интелектуален продукт. Дали е на нивото на oracle или sap? Ако е достатъчно функционален и надежден за конкретен бизнес, защо човек да плаща скъпо и прескъпо, след като има много по-достъпна българска система. Успех на екипа и занапред!

  3. Иван

    Идеята е гениална те да печелят пари, а някой друг да им доработва недоработения софтуер безплатно или за жълти стотинки 🙂

  4. Oracle

    “Това е прогнозата на Иван Аржентински, управляващ партньор на българската софтуерна компания ERP.BG, която е създател на една от първите ERP със собствен интерфейс за разработка на приложения от външни разработчици (API).”

    ХАХАХАХАХАХАХА …
    Е по-голяма глупост, не бях чел …
    Всички ЕРП-системи от среден и висок клас разполагат API-та за външни разработки …

    Тези така наречени ERP-та, които спадат към ниския клас, напр. Бизнес Навигатор, който също имал някакви безпочвени претенции да бил ЕРП въобще не си заслужава да се коментират …

  5. А. Георгиев

    Много оригинално 🙂

  6. Д.Димитров

    CRM е неразделна част от EnterpriseOne ERP от 6 години насам.

  7. Anonymous

    Да не добавихте CRM към Enterprice one 😀

Коментар