Уеб платформа следи обезлесяването в света

Планетата ни губи повече от шест милиона хектара тропически гори всяка годината

Планетата ни губи повече от шест милиона хектара тропически гори всяка годината

Наскоро няколко големи компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост обещаха да намалят тяхната роля в унищожаването на горите по света. Една нова уеб-платформа ще следи дали тези компании – с обща пазарна капитализация 4 трилиона долара – спазват думата си да елиминират обезлесяването в своите вериги за доставки.

Планетата ни губи повече от шест милиона хектара тропически гори всяка годината. Това е площ с размерите на Шри Ланка, пише GreenTech.bg. Земята, осигурена чрез изсичане на тропическите гори, произвежда около 70 процента от соята в света и всичкото палмово масло, което индустрията използва. Наред с това се произвежда дървен материал, оглежда се добитък.

Всичко това се оценява на около $98 млрд. годишен износ, по данни на коалиция от НПО, публикувани в доклад за веригите за доставки. Безконтролното разрастване на селското стопанство в тропическите гори заплашва околната среда и човешкия капитал, се казва в анализа.

Новият уеб портал SupplyChange.org проследява над 300 корпоративни ангажимента за намаляване на обезлесяването, около една трета от които се очаква да бъдат постигнати през тази година.

Големите корпорации имат най-голяма способност да променят цели индустрии, поради което ангажиментите им са толкова критични в прехода към създаване на устойчив пазар, коментира Джейсън Клей от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Новите ангажименти от страна на фирми, обещаващи намаляване на обезлесяването, се увеличават средно с по 30% на година от 2009 насам. Само за времето през 2013 и 2014 те са нараснали с 80%. Това означава, че повече компании приемат проблема съвсем сериозно, се казва в доклада.

Коментар