Домашната автоматизация – пазар за $34 млрд. през 2020

smartphone-570511_640

Съвременните системи за охрана позволяват отдалечено наблюдение на дома през смартфон

Глобалните приходи от интелигентни системи за автоматизация на дома ще растат средно с по 21% годишно в периода между 2015 и 2020 г., според ABI Research. Северна Америка ще държи лъвския пай от приходите от системи за автоматизация за „умния дом“ към 2020 г. – пазар, оценяван на 34 млрд. долара. Нейният дял ще е около 46%. Ще я следват Европа и Азиатско-тихоокеанският регион.

„Приходите от системи за автоматизация за умния дом ще се увеличават главно благодарение на това, че масовите потребители ще възприемат интелигентни технологии в домовете си и системи за сигурност“, обясни старшият анализатор в компанията Адраш Кришнан. По думите му, нараства интересът към други системи за домашна автоматизация като интелигентни контакти, системи за мониторинг на състоянието на въздуха и др.

Налице са ясно изразени регионални различия в начина на възприемане на новите устройства. През 2014 г. в Северна Америка и Западна Европа се наблюдава увеличено навлизане на охранителни камери, особено такива с вградени сензори за движение. Те се използват не само за сигурност в дома, но също за проследяване на дейности на закрито. В Китай, поради нарастващите тревоги относно качеството на въздуха, има бум на търсенето на сензори за околната среда.

По отношение на безжичните протоколи, технологиите разчитат най-вече на честотния диапазон между 433MHz и 900MHz. Този вид решения продължават да доминират при нискотарифните устройства с батерии, включително контактни сензори и датчици за движение.

Мрежови технологии с ултра-ниска консумация на енергия като Z-Wave и ZigBee продължават да навлизат ускорено на пазара на решения за умния дом. Z-Wave вече е вграден в над 1000 оперативно съвместими устройства, докато за най-новия протокол 3.0 на ZigBee се очаква да се популяризира бързо, тъй като решава множество от ранните проблеми на оперативната съвместимост.

Коментари по темата: „Домашната автоматизация – пазар за $34 млрд. през 2020”

добавете коментар...

  1. Дир

    Автоматизиран биг брадър за всеки дом – камери и сензори ще следят по 24 ч. хората 🙂

  2. ^_^

    По-скоро $34 милиарда?

Коментар