Европа е 2-3 години след САЩ в умните домове

Към края на 2015 г. в Европа е имало 5,3 милиона умни домове, в сравнение със 12,7 милиона в САЩ

Към края на 2015 г. в Европа е имало 5,3 милиона умни домове, в сравнение със 12,7 милиона в САЩ

Умните домове в Европа и Северна Америка вече наброяват 17,9 милиона, сочи проучване на анализаторската компания Berg Insight за миналата година.

Северна Америка е най-развитият пазар с инсталирана база от 12,7 милиона смарт домове и ръст от 56% за една година. В близките години темпът на растеж ще се запази и в края на десетилетието смарт домовете на континента ще наброяват 46,2 милиона, или 35% от всички домове.

Европейският пазар е с 2-3 години след американския по проникване и зрелост на пазара. Към края на 2015 г. на Стария континент е имало 5,3 милиона умни домове, а прогнозата сочи средногодишен ръст от 54% за периода до 2020 г., когато броят на умните домове в Европа ще достигне 44,9 млн., или 20% от всички домове.

Най-успешни продукти са смарт термостатите, системите за сигурност, умните лампи, мрежовите камери и аудио системите в няколко стаи, става ясно от анализа на Berg Insight. Посочват се производители като Philips Lighting, Honeywell, Belkin, Nest, Ecobee, MyFox, Sonos, Canary, Netatmo и D-Link.

На пазара се предлагат и цялостни решения за умния дом от компании като Vivint, ADT, Comcast, Control4 и AT&T в Северна Америка и Verisure, eQ-3, RWE, Deutsche Telekom и Loxone в Европа. Подобни решения включват комбинация от услуги за енергийно управление, сигурност и комуникации.

Несъмнено, в бъдеще обикновените потребители ще притежават и управляват широк спектър от свързани обекти в техните домове – от осветителни тела и термостати до устройства за сигурност, коментира анализаторската компания. В момента този пазар все още е в зародиш, като много от домашните смарт системи са недоразвити, а продуктите често са сложни за използване.

Развитието ще се ускори с появата на съвместими устройства и добре направени потребителски интерфейси. Няколко ИТ гиганта в момента са заложили на гласовия интерфейс, за да улеснят управлението на системите за умния дом. Така например, услугата Alexa на Amazon бързо става популярна и показва смисъла на подобни решения за по-широка аудитория.

Apple също напредва в домашната автоматизация чрез платформата HomeKit, която поддържа гласовия помощник Siri. Microsoft развива Cortana като основа за управление на свързаните устройства, а Google обяви наскоро дигиталния помощник Google Assistant.

Коментари по темата: „Европа е 2-3 години след САЩ в умните домове”

добавете коментар...

  1. Иван

    Аз живея на село, будя се от кокошките рано сутрин. Не ми трябва умен дом.

  2. Емко

    Прости хора, умни домове.

  3. Saevar

    брех, а нещо да споменете че голяма част от щатите са още с ADSL …?

Коментар