Задава се 10-ядрен мобилен чип Snapdragon 818

Qualcomm ще отговори подобаващо на MediaTek с по-мощен 10-ядрен процесор

Qualcomm ще отговори подобаващо на MediaTek с по-мощен 10-ядрен процесор

Qualcomm проектира нов мобилен процесор Snapdragon 818 с десет изчислителни ядра, изтече информация в интернет.

Чипът използва три клъстера от ядра – четири маломощни Cortex-A53 с тактова честота 1,2GHz, два Cortex-A53 1,6GHz и четири производителни ядра Cortex-A72 2,0GHz, като всички от тях поддържат 64-битови инструкции.

Snapdragon 818 включва също графичен ускорител Adreno 532, поддържа оперативна памет LPDDR4 и мрежи от четвърто поколение LTE Cat-10. Десетядреният чип ще се произвежда по 20-нанометров технологичен процес.

Очевидно, Snapdragon 818 ще конкурира MediaTek Helio X20, за който се разчу по-рано този месец. 20-нанометровият Helio X20 има две ядра Cortex-A72 с тактова честота от 2,3 до 2,5GHz, четири ядра Cortex-A53 2,0GHz и още четири Cortex-A53 1,4GHz. Чипът включва също графичен блок ARM Mali-T880 MP4 с тактова честота 700MHz.

Наличието на четири ядра Cortex-A72 предполага, че Snapdragon 818 ще бъде по-мощен от Helio X20. Китайският производител MediaTek обаче съобщи наскоро, че вече разработва 12-ядрен мобилен процесор.

Коментари по темата: „Задава се 10-ядрен мобилен чип Snapdragon 818”

добавете коментар...

  1. (c:

    Помня годините, в които 640х480 беше “егати яката графика”, а 800х600 на 17″ монитор беше нечовешко добро.

    Дали в момента се престарават – определено, GPU-тата още не са достатъчно мощни. Затова Apple се придържат до резолюции, които правят достижими 60fps за приложения и 30fps за игри и HD видео @ 240fps.

    Да, в момента броя ядра се ползва като маркетингов трик и за директна заблуда на потребителите – 8-16 ядрени процесори, които работят по-зле от 2-ядрени от уж същия клас.

    Това, обаче, не значи, че няма смисъл от повече ядра, все пак A8X е 3-ядрен и с по-мощна графика.

    до Иван:
    За big.LITTLE може много да прочетеш на сайта на ARM. Какъв опит искаш да споделят хората? В България никой не проектира процесори, че и опит да споделя.

    До 🙂
    Твоят двуядрен телефон снима 240fps на HD качество (не Full HD), аз споменах 4K. Разликата е 9.6 пъти повече пиксели за обработка, или 9.6 пъти по-малко кадри, ти си избираш. На темата какво ти стига, виж първите редове, които писах. Днес ти стигат, след година-две …

    Не намесваш на място Android, нито съм му потребител, нито ме интересува 🙂

    АБВ,
    Като си подкараш настолния компютър на 5-ватова батерия да работи цял ден, ела ми се обади. Има причина AMD и Nvidia да изберат подхода с хиляди ядра за GPU. CUDA и OpenCL се появиха след като няколко университета и не малко програмисти започнаха да ползват GPU-тата за общи изчисления (GPGPU).

    В този ред на мисли, едно време 3D Studio Max, Maya и прочее софтуер работеше и на 1 ядро, на 64MB RAM. Направо да се чуди човек как стигнахме до 8-ядрени процесори 🙂

  2. Иван

    Ясно е че това е пропаганда да има повод да се купуват нови и нови телефони.
    По висока резолюция на графиката на смартфон с толкова малък екран от тази на десктоп компютрите то наистина отдавна са престанали да мислят разумно и практично.

    Ако ще ми трябва да правя 3D дизайн, CAD, модели и симулации – няма да ползвам смартфон или таблет, а професионален десктоп или сървър.

    Това ме заинтересува цитат от предния коментар –
    ” A53+A57 разшириха архитектурата да позволява произволни комбинации от ядра”

    Някой били споделил опит и повече информация?

  3. AБВ

    А настолният ми компютър, на който рендирам 3д и си изкарвам хляба, има 8 ядра. За чий са ми толкова много ядра на телефон!? Как лъжат хората да си дават парите за нови телефони, не е истина 🙁

  4. :-)

    (c:, да ти кажа моя телефон е с двуядрен процесор, записва в реално време 240 кадъра в секунда има само 1 гигабайт памет , притежава най-добрият (за сега) гласов асистент а в апп стор-а има огромно разнообразие от игри. За съжаление при андроид колкото и ядра да има желязото все не стигат.

  5. (c:

    Iv,

    Не си съвсем прав. Несъзнателно ползваш много по-голяма изчислителна мощ, отколкото си мислиш:
    1. Post-processing при на цифровите снимки, Full HD/4K видео, което се компресира в реално време.
    2. Персоналните асистенти – гласово разпознаване, AI и прочее.
    3. Игри – повечето мобилни телефони имат резолюция по-голяма от тази на desktop мониторите.

    Също, big.LITTLE архитектурата не поставя ограничения за това кои ядра да работят паралелно. Ограничението важеше само за комбинацията Cortex A7+A15, но още преди да пуснат A53+A57 разшириха архитектурата да позволява произволни комбинации от ядра (до 16), и всички те да работят паралелно.

  6. Iv

    Да бе, да сега сигурна ще ме убеждаваш за нуждата от паралелни изчисления на повече от 4 ядра за обикновените хора?

    Хората си цъкат уеб сайтове, фейсбукче, някое видео клипче и игричка. Всеки път когато човек превключва отделните приложения – текущото app товари процесора останали app заспиват и чакат – има и изключение във фонов режим има системне сървиси (смислени и безсмислени), които постоянно работят и смучат батерия и процесорно време.

    Всъщност мобилните процесори не са на 100% многоядрени има трикове когато просто пакетират в един корпус обвивка да отделни процесора с по 2 или 4 ядра.

    А относно работата на ядрата НИКОГА няма да ги пускат да работят всички едновременно. Например архитектурата Big.Little превключване винаги ИЛИ по-мощни ядра ИЛИ по-слаби ядра с по-малка консумация на енергия.

  7. лесно е

    не е съвсем така, както ги представяш нещата 🙂

  8. Iv

    Отдавна вече не е критерий за производителност броят ядра.
    Маркетингови трикове – никога няма да работят всичките ядра едновременно
    1 това ще изсмуче батерията.
    2 това ще прегрее над критично допустимата температура за работа на електрониката.
    3 на софтуера на са му нужни толкова ядра – повече необходимо ще е по-голям обем памет, но компании тракат и точат зъби за облачно хранилище да си пълнят торбите с пари.

    Реална полезна производителност НЯМА, но има и плюсове обикновените хора се радват лъскави, шарени и анимирани спец. ефекти и това ще е достатъчно, но е друга работа да ги луднат хорицата като кажат пускаме нов 8 ядрен, 10, 16, 18 ядрен тъп телефон.

Коментар