Acer P5327W – проектор за конференции, форуми, обучение

Acer_P5327W_1

Зад трудно запомнящото се име P5327W се крие модерен DLP проектор с Full HD способности, създаден за презентации и прожекции в конферентни зали, учебни стаи, банкетни салони, както и в помещения за домашно кино. Добра производителност наред с високи яркост и контраст характеризират това устройство на Acer.

Дизайн

P5327W е малък и лек проектор. Изглежда елегантен и красив с лъскавия си бял дизайн, който създава усещане за машина от висок клас.

Доставян заедно с удобна чанта за носене и с тегло от едва 2,5 кг, проекторът е лесен за носене и изнасяне на презентации на множество и различни места – способен е да издържи доста „разхождане”.

Acer_P5327W_2

За съжаление, в комплекта на този „3D-ready” проектор не са включени 3D очила и потребителите, които искат да ползват триизмерната функция, следва да си набавят очилата допълнително.

Комуникации

Възможностите за свързване на P5327W с други устройства са многобройни: HDMI с поддръжка на 3D, видео и S-видео конектори, LAN, mini-USB, два VGA порта и RS232 – с това моделът е готов да прожектира кадри от всякакви външни устройства, вкл. компютри, различни видове плейъри и др.

Acer_P5327W_5

Полезна функционалност също така е възможността за работа с модул за безжична връзка (донгъл). Съчетан с безжичен комплект и монтиран на таван, той може да прожектира изображение от гейм-козоли, DVD плейъри и друга периферия, без да се оплита в множество кабели.

Разработен с мисъл за често носене из различни конферентни зали, P5327W предвидливо е оборудван с kensington заключване.

Настройване

P5327W се настройва не по-трудно от който и да е друг проектор. Макар че възможностите за оптическо увеличение на образа (zoom) са ограничени, лекотата и компактният размер позволяват лесно „маневриране” из помещението с цел намиране на оптималната позиция за най-добра картина – особено ако прожектирането е върху екран, а не върху стена.

Acer_P5327W_4

Посоката и нивото на прожектираното изображение лесно могат да се коригират, благодарение на винтовия крак в предната долна част на проектора. Винтово краче има и в задната му част, което позволява насочване по-нагоре или по-надолу, според потребностите.

Трапецовидното изкривяване на картината при проектиране под ъгъл може да се коригира с помощта на 4 бутона за всеки от ъглите. Корекция на трапеца има и чрез вградения софтуер за управление на проектирането.

Преобръщането на картината хоризонтално и вертикално се настройва лесно от менюто за управление. Освен това има и вграден сензор, който разпознава кога проекторът е монтиран на таван и автоматично преобръща изображението по вертикала.

Acer_P5327W_6

Яркост и контраст

P5327W използва технология от типа DLP, със забележително висока яркост и контраст от 4000 лумена и 20 000:1 съответно. Подобна яркост означава, че P5327W може да показва добра картина при наличието на околно осветление в помещението – нещо изключително полезно за работа в повечето конферентни зали и учебни стаи, където рядко може да се постигне пълно затъмняване на помещението с цел прожекция.

Качество на картината

По подразбиране резолюцията на P5327W е WXGA (1280×800), като функционалността на проектора позволява и максимална резолюция WUXGA (1920×1200).

Едно от най-впечатляващите постижения в този модел е управлението на яркостта, благодарение на което не остават тъмни зони от изображението, които да изглеждат „измити”. Картината е динамична и жива.

Acer_P5327W_3

Технологията DynamicBlack подобрява контраста на изображението. Тази система представлява модул за постоянен анализ на съдържанието на екрана, който анализира кадър по кадър и динамично пренастройва мощността на лампата за постигане на идеално черно и перфектен контраст.

Възпроизвеждането на цветовете е натурално. Вградената технология Acer ColorSafe ll коригира RGB настройките така, че елиминира жълтеникавия/жълто-зелен оттенък, наблюдаван при някои проектори, особено при по-продължителна употреба.

За реалистичност на цветовете отговаря технологията ColorBoost3D. Това е комбинация от технически подобрения, която включва оптимизирана конструкция на 6-сегментното цветно колело, специализиран контрол над проекторната  лампа и специфичен  DLP чип. Крайният резултат е изображение, чиито цветове са максимално близки до реалността, вкл. и при 3D.

Особено хубаво е изображението в еко-режим, когато черното изглежда дори още по-черно.

Acer_P5327W_7

Способността да се възпроизвеждат качествено високи нива на яркост, без да се разваля черното, носи и още едно предимство – детайлните светлосенки. Тук човек не може да види „кухи” и „плоски” изображения, както често се случва при проекторите, особено по-бюджетните. Изображението е балансирано и приятно за гледане.

Звук

Няма какво да се лъжем – вграденият звук в проекторите никога не може да се мери с ефекта от специализирана система за озвучаване, която включва висококачествено колонки в различните части на помещението за стерео-ефект и равномерна чуваемост. Колонките в проекторите обичайно са компромис, но при  P5327W този компромис е доволно приемлив. С две вградени колонки от по 20W озвучаването е ясно, бистро и детайлно. За не-големи конферентни зали и учебни стаи това е повече от достатъчно.

Еко режим за пестене на ток

Еко-режимът за проектиране щади не само околната среда, но и портфейла на потребителя. В състояние на готовност (стендбай) потреблението на енергия е едва 0,5 вата. Животът на лампата на проектора пък се оценява на 6000 часа в еко-режим и до 10 000 часа при „екстра-еко-режим”, докато в стандартния, не-икономичен режим би издържала гарантирано само 2500 часа.

Както вече стана дума, в този режим са налице и известни предимства от гледна точка на качеството на изображението, тъй като черните тонове стават още по-плътни и наситени.

Acer_Reliability_Logo_BGВ заключение

Acer P5327W е убедителен избор за бизнес-проектор, лек и елегантен, удобен за конферентни зали и учебни стаи, с висока яркост, впечатляващ контраст и реалистични цветове.

Проекторът Acer P5327W попада в списъка с продукти на програмата Acer Reliability Promise. Това означава, че купувайки този модел, бизнес потребителите защитават на 100% своята инвестиция. В случай на повреда на проектора през първата година на експлоатация, Acer поема ангажимент да възстанови на клиента цялата заплатена за устройството сума, като същевременно ремонтира и върне проектора на неговия собственик.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар