Връзките на закрито – слабото място на комуникациите

Най-логичното решение за комуникации на закрито са мобилните базови станции, смята Мария Бура от Ericsson

Най-логичното решение за комуникации на закрито са мобилните базови станции, смята Мария Бура от Ericsson

Най-голямото предизвикателство на бъдещите комуникации са мобилните връзки на закрито. Технологичният свят трябва да отговори на тази задача час по-скоро. Най-логичният начин е използванвето на хибридни мобилни базови станции.

Прогнозата е на комуникациония гигант Ericsson, а за тенденциите в мобилния свят разказа Мария Бура, ръководител маркетинг и комуникации в компанията за Югоизточна Европа.

Слабото място на мобилните комуникации днес са връзките на закрито – в молове, конферентни центрове, спортни зали, стадиони, клубове и концертни зали, обясни Бура. Проблемът произтича от кртковременното струпване на огромен брой хора на такива места.

От няколко хиляди до няколко десетки хиляди души се концентрират на един стадион или в една концертна зала по време на събитие там – било то мач, концерт, състезание или друго. Всички тези хора носят със себе си своите телефони и искат да имат връзка със света по всяко време.

Повечето от устройствата служат далеч не само за гласова връзка – те имат възможност за снимане и сърфиране в интернет. Почти всички искат да снимат – любимия си изпълнител или спортист. И едновременно с това всички бързат да споделят в социалните мрежи къде се намират, какво правят, какво гледат – заедно с направените снимки.

По време на мач 96% от посетителите правят нещо през мобилните си устройства, сочат данните на Ericsson. 81% използват някаква програма за обмен на кратки съобщения, 75% провеждат гласов разговор, 66% обменят SMS съобщения, 66% достъпват социалните мрежи, 61% публикуват снимка, 33% публикуват онлайн някакво видео от събитието, което наблюдават.

Освен изходящ трафик на мобилни данни има и интензивен входящ трафик. Така е, защото 25% от потребителите търсят в интернет данни за даден футболист, отбор, шампионат. Други 18% гледат видео онлайн.

Всичко това означава огромно натоварване за мобилните мрежи – десетки хиляди хора на едно място, които активно качват и свалят съдържание. Особено голямо е натоварването на полувремето, тъй като тогава посетителите имат повече време да си служат с мобилите си устройства.

На пръв поглед това означава, че е нужно да се инсталират повече базови станции за клетъчните комуникационни мрежи. Това обаче е неефективно, казва Мария Бура – след като свърши мачът ил концертът, тези базови станции ще бездействат.

Най-логичното решение е използването на мобилни базови станции. Това са компактни хибридни устройства за мобилна връзка. Те могат да излъчват едновременно няколкко типа сигнали – Wi-Fi, EDGE, LTE и др.

Огромно е предизвикателство и за жилищните и офис-сградите, казва Бура. В тях ние имаме Wi-Fi мрежи, но това са фиксирани комуникации. Покриването на тези пространства с истински мобилни широколентови връзки ще бъде много сериозно предизвикателство за операторите и производителите на комуникационно оборудване.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар