Половината разработчици вече пишат IoT приложения

Разработчиците посочват Android като най-добрата операционна система за създаване на приложения за IoT устройства (източник: Progress)

Разработчиците посочват Android като най-добрата операционна система за създаване на приложения за IoT устройства (източник: Progress)

65% от разработваните днес приложения в областта на „интернет на нещата” (IoT) генерират реални приходи, сочи проучване на компанията Progress, която неотдавна придоби българската Телерик.

Разработчиците очакват тази цифра да нарасне до 80% до 2018 г., като водещите в момента индустрии в сферата на IoT са тези на умните домове, носимите технологии (wearables), автомобилите, спорта и фитнеса, показват резултатите.

Проучването е проведено със съдействието на Harbor Research сред 675 разработчици на приложения от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швеция, Холандия и Индия. Почти половината от анкетираните (45%) създават IoT приложения.

Докато днес пазарът на умни домове, носими устройства и спорт са водещи в разработката на IoT, бъдещето принадлежи на здравеопазването, умните градове и автомобилната индустрия, е друг извод от изследването.

Запитани кои индустрии са ключови за разработката на IoT приложения, участниците в проучването цитират умните домове (19%), носимите технологии (13%), автомобилите (11%) и спорта и фитнесa (11%) като основни пазари. Те посочват още, че тези индустрии носят и най-много приходи от разработката на IoT приложения. Публичният сектор е последен в класацията (4%).

През следващите от три до пет години се очаква индустриите, които ползват IoT приложения и генерират най-високи приходи от тях, да бъдат здравеопазването (14%), умните градове (13%) и автомобилите (12%). Очаква се и напредък на публичния сектор, който ще стигне днешния пазар на носими технологии (8%).

Разработчиците посочват Android като най-добрата операционна система за създаване на приложения за IoT устройства (29%), следвана от Windows (24%), Linux (21%) и iOS (16%). Java се позиционира като най-популярната платформа и език, който се използва за събиране и интегриране на сървърни данни (55%), следван от PHP (17%) и Node.js (12%).

Сигурността и защитата на лични данни, защитата от зловредни атаки и общата интеграция и управлението на данни са най-големите предизвикателства пред пазара на IoT приложения. Това са и най-големите предизвикателства при монетизирането на IoT приложенията.

Докато 77% от анкетираните намират възможностите на IoT за вълнуващи, голяма част от тях чувстват, че им липсват необходимите технологии, умения и инструменти:

  • 50% от разработчиците нямат или не са сигурни дали имат необходимите технологии днес, за да отговорят на очакванията, свързани с IoT;
  • 50% от разработчиците не са сигурни или определено нямат необходимите умения и ресурси днес, за да отговорят на очакванията, свързани с IoT;
  • 45% нямат чувството, че имат технологичните инструменти за събиране, анализиране и използване на контекстуални данни от сензорите.

Броят на свързаните устройства ще се увеличи многократно през следващите години. Gartner дори прогнозира, че той ще достигне 25 милиарда до 2020 г.

„Нашето проучване показва, че в дългосрочен план разработчиците виждат най-голям потенциал за приходи при индустриални и инфраструктурни IoT приложения”, коментира Марк Армстронг, вицепрезидент и управляващ директор за Европа, Средния изток и Африка в Progress.

Коментари по темата: „Половината разработчици вече пишат IoT приложения”

добавете коментар...

  1. Борис

    Lud, я вземи ми обясни какво точно бъркам за php и колко точно не съм запознат с node и ruby. Може да ми кажеш и за python също.
    Писал съм 3 от тези 4 (немалко) и не съм разбрал ‘баси! Опита ми с php може да е по-малък сумарно, но все пак… Осветли ме моля те! С какво php не заслужи твоето одобрение?

    2. Rails както можеш да видиш на картинката е написано.
    3. 95% от IoT са точно embeded системи и останалите правят някакво изключение.
    4. Системи разработвани основно като компютърни такива много, ама много рядко се възприемат като IoT. Самата дефиниция на IoT определя за дадения предмет предназначение извън общото предназначение на компютъра като основно. Дори да не беше така липсата на друго предназначение води до безсмислица – тогава всички компютри, телефони и таблети трябва да наричаме IoT. А това, че на даден хладилник са монтирали таблет отпред какво общо има и дори да попада в дефиницията това ли е IoT според теб и това ли съставлява основният дял?

  2. Юзек

    Ще отмре и тази отживелица IoT – е вече изхабено маркетингово чучело на ходещите бизнесмени с торби пари, на които им трябват послушни и дресирани борещи се за оцеляване програмисти от индуски тип.

    Определено трябва нещо ново и много по-добро от IoT 🙂

  3. Lud

    -1
    1. Явно не си запознат с node & ruby. Не ги бъркай с php!
    2. Кой споменава Rails Framework ?
    3. IoT вече не са само embedded systems и няма нужда да е на C и подобни.
    4. В това проучване става въпрос за цели системи и затова присъства iOS & Windows

  4. Борис

    Половината, разработвали IoT приложения :DD
    Същевременно 50% нямат умения, 50% нямали били технологии, 50% нямали технологии за комуникация със сензорите ….
    Е технологии мога да ги уверя, че има, но явно тези, които нямат уменията са много повече от 50% и вероятно разработващите IoT приложения са не 50, а по-скоро по-малко от 5%.

    Отгоре на това какво общо имат с IoT php, node, ruby. Въпросните могат да бъдат най-вече бекенд на уеб услуга.

    A Windows, iOS и Android очевидно не са системи за IoT (с много малки изключения).

    За капак Rails Framework е отделен сякаш едва ли не е различен език, като едновременно с това не споменават Symphony, Laravel, Express, Sails и т.н

    И да приемем, че java е най-подходящият език за целта, то все пак къде са C и C++ при положение, че като говорим за IoT в 90% от случаите става въпрос за embeded системи и много силно интегриран компютърен хардуер, а не за самостоятелни компютри, телефони и таблети.

    Общо взето е пълна пародия това проучване.

Коментар