LED лампи предават данни с 300 Mbps

Екипът на проф. Майт Бранд Пиърс напредва с разработката на технология за предаване на данни с помощта на светодиодни лампи (снимка: Dan Addison)

Екипът на проф. Майт Бранд Пиърс напредва с разработката на технология за предаване на данни с помощта на светодиодни лампи (снимка: Dan Addison)

Много научни екипи експериментират с безжични технологии за предаване на данни. Поредна разработка в тази област лансират проф. Майт Бранд Пиърс от Университета на Вирджиния и нейният бивш студент Мохамад Ношад, основател на компанията VLNComm.

Новата технология може да съперничи на предаването на данни по оптични кабели. Тя използва светлинни вълни, генерирани от светодиодни лампи (LED), за безжични комуникации със скорост до 300 Mbps от всеки източник на светлина, без да е необходима допълнителна енергия.

VLNComm вече разполага с работещ прототип и се опитва да привлече инвестиции за довеждане на технологията до нейната комерсиална реализация. Прототипът представлява настолна лампа, която поддържа връзка с интернет чрез светлината.

Екипът на проф. Пиърс работи и по създаване на многопотребителски системи, които обменят данни с използване на няколко лампи в едно и също помещение. Стремежът на учените е всеки потребител в помещението да получи стабилна връзка към глобалната мрежа и да бъдат избегнати неразбориите в изпращането и приемането на пакетите от данни.

Подобна технология се нарича от учените Li-Fi, но тя не е алтернатива на Wi-Fi, подчертава проф. Пиърс. Разработката е обезпечена с патентована технология, която може да се ползва както за големи LED панели в конферентни зали и търговски центрове, така и за LED лампи за домашна употреба, а също и за устройства, които се монтират в коли и велосипеди.

Основният недостатък на технологията е същевременно и нейно предимство – предаването може да се извършва само в рамките на едно помещение. Това ограничава възможностите за използване на Li-Fi, но в същото време гарантира сигурност при работа в затворена група, например.

Коментар