Lenovo започва съкращения заради спад на печалбата

Въпреки разочароващите финансови резултати за последното тримесечие Lenovo остава най-големия производител на РС в света с рекордно голям дял от пазара

Въпреки разочароващите финансови резултати за последното тримесечие Lenovo остава най-големия производител на РС в света с рекордно голям дял от пазара

Китайският производител на компютри Lenovo планира да съкрати част от персонала си на фона рязък спад на печалбата. През последното тримесечие приходите на компанията възлизат на $10,7 млрд., което е само с 3% повече на годишна база, докато печалбата пада с 51% до $105 млн.

Lenovo изтъква няколко фактора за недобрите резултати. На първо място това е значителният спад в продажбите на персонални компютри и таблети в световен мащаб. Второ, наблюдава се забавяне на ръста и засилване на конкуренцията в сегмента на смартфоните, като тенденцията е особено силна в Китай.

Третият неблагоприятен фактор е сложната макро-икономичека обстановка в Бразилия и Латинска Америка. На четвърто място, колебанията на валутните курсове оказват голямо влияние върху финансовите резултати на китайски производител на компютри. И накрая, в корпоративния сегмент бързо се променят технологичните предпочитания на клиентите.

Въпреки разочароващите финансови резултати, Lenovo остава най-големият производител на персонални компютри в света. Делът на китайската компания достигна рекордните 20,6%.

Но Lenovo е принудена да вземе мерки за оптимизация на бизнеса. Компанията планира да съкрати 3200 работни места, несвързани с производството. Това ще й позволи да спести $650 млн. през втората половина на 2015 г. и $1,35 млрд. за цялата година.

Коментари по темата: „Lenovo започва съкращения заради спад на печалбата”

добавете коментар...

  1. :o)

    Супер 🙂
    Е това е супер отражение на днешния свят.

    Газ газ газ с държавните комунистически пари. Зор да станем номер 1 в света.
    И когато целта се постига, независимо с какво качество, какви маркетингови трикове,
    какви глупости : “Делът на китайската компания достигна рекордните 20,6%.”

    И после – айде сега няма печалба. Ще уволним хора, че сте ни в тежест.
    Ми няма да има печалба по този идиотски модел за добиване на имидж, гол гъз без покритие.

  2. GG

    Четвъртия неблагоприятен фактор е липсата на иновации при преносимите компютри и поддържане на високи цени.
    Лаптопите на Леново не предлагат нищо иновативно, но държат високи цени на база стара слава и лаври.

Коментар