Човешкото тяло става огромен тъчпад

Докосвайки залепеното към тялото си фолио iSkin, човек може да изпраща команди към мобилните устройства

Докосвайки залепеното към тялото си фолио iSkin, човек може да изпраща команди към мобилните устройства

Една по една чудноватите технологии от научната фантастика започват да стават реалност. Изследователи от Института по информатика Макс Планк създадоха тънко самозалепващо се фолио, наречено iSkin, с вградени електрически контакти, кито се задействат при докосване.

Фолиото е предназначено за залепване по различни части на тялото и може да се използва за управление на мобилни устройства подобно на сензорен екран или тъчпад, предаде Ройтерс. iSkin може да има всякакъв размер и форма, така че да пасне на различни части от тялото – пръст, ръка и дори на ухото.

Докосвайки тази чувствителна повърхност на различни места, потребителят може да изпраща команди към мобилните устройства. Прототипът на сензорната лепенка служи за отговор на телефонни повиквания, управление на музикалния плейър на мобилното устройство и регулиране на силата на звука.

В момента учените разработват външна клавиатура за смартфони, направена от същото чувствително на допир фолио. Използваният материал е полидиметилсилоксан – лесен за изготвяне органичен полимер на основата на силикон.

Контактите пък са направени от проводящ въглерод и се нанасят на фолиото чрез пръскане. Формата им се изрязва на фолиото с помощта на лазер, управляван от компютърна програма.

Полидиметилсилоксанът е безопасен за здравето на хората материал, който не предизвиква алергии, уверяват изследователите. Фолиото се закрепва към кожата с помощта на медицинско лепило, което също e напълно безопасно. Така че пречки от здравословно естествено за навлизане на технологията в употреба няма.

Коментари по темата: „Човешкото тяло става огромен тъчпад”

добавете коментар...

  1. консерватрон

    ДЖИЗЕС КРАЙС ВАС ДЪ ФАК ИС ДАС БЛЯД КУРВА МАЧ КОПИЛЕ

  2. Пак програмист

    перверзия…

  3. aa

    извращения…

Коментар