Алтернатива на Bluetooth предава данни чрез тялото

Новата технология за безжично предаване на данни използва магнитното поле на човешкото тяло (снимка: UC San Diego)

Новата технология за безжично предаване на данни използва магнитното поле на човешкото тяло (снимка: UC San Diego)

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) разработват алтернатива на интерфейса Bluetooth. Вече е създаден прототип, който е способен да предава безжично информация, използвайки магнитното поле на човека.

Новата технология превъзхожда Bluetooth по енергийна ефективност. Тя може да намери приложение в нов клас носими електронни устройства с нищожна консумация на енергия, съобщи университетският сайт.

Недостатък на Bluetooth е изискването за пряка видимост между устройствата, за да се осъществи връзка без големи енергийни загуби. Ако сигналът трябва да преодолява препятствия, например части от човешкото тяло в случая на носима електроника, разходът на енергия рязко се увеличава.

Системата, разработена от UCSD, не страда от подобен недостатък. Използвайки антена от изолиран проводник, обвит около човешки крайник, технологията предава сигнал между различни части на тялото чрез магнитното поле.

Според разработчиците, загубата на сигнал при новата технология е 10 млн. пъти по-малка, отколкото при използване на Bluetooth в същите условия.

Друго предимство на технологията е високата степен на сигурност, тъй като сигналът се разпространява в пространството равномерно във всички страни и прихващането може да стане само при непосредствен контакт с тялото.

Коментари по темата: „Алтернатива на Bluetooth предава данни чрез тялото”

добавете коментар...

  1. :o)

    както каза един наскоро

    ДЖИЗЪС КРАЙС ВАС ДЪ ФАК ИС ДАС МАЧ КУРВА КОПЕЛЕ 🙂

Коментар