Подготвят защитен формат JPEG

Експертната група на JPEG разработва цифрова технология за защита на авторското право (DRM), която ще стане част от графичния формат. Разработката е част от инициативата Privacy & Security, съобщи TechDirt.com.

Новата технология ще позволи да бъде ограничаван достъпът до JPEG файлове на базата на зададени политики, които се определят както от авторите на изображения, така и от телекомуникационни компании, доставящи съдържание на потребителите.

Политиките за достъп може да се свързват с идентификационните данни на потребители или групи, с местоположение, длъжност, дата, време и т.н. Предвиждат се ограничения за четене, редактиране и изтриване на JPEG файловете.

Една от основните цели на проекта е защитата на личния живот на потребителите. С нарастване на популярността на социалните мрежи и обменът на снимки, много хора не се замислят, че техните действия могат да нарушат конфиденциалността на други хора, показани в групови снимки.

Защитата на JPEG ще даде възможност да бъдат зачитани интересите на всички хора, съпричастни към създаването на снимки или изображения в тях, подчертават авторите на инициативата.

JPEG е най-популярният формат за компресиране и съхранение на цифрови снимки и изображения. Неговата защита ще предпази потребителите и от наблюдение от страна на специалните служби и други правителствени организации.

Благодарение на технологията за защита, потребителите ще могат да контролират разпространението на снимки, на които са показани.

Някои анализатори обаче се съмняват в ефективността на DRM защитата на JPEG. Потребителите винаги ще могат да правят екранни снимки (скрийншот) с отворените JPEG изображения и по този начин да създадат нов файл със същата картинка, но без DRM защита.

JPEG изображенията ще могат да се заснемат от екрана и с външна фотокамера. Разбира се, качеството в този случай ще бъде значително по-ниско.

Вече има DRM-защитен формат JPEG 2000, но той е с много тясна сфера на приложение – медицинско оборудване, телевизионно излъчване, професионална обработка на изображения в кино-студия и архивиране.

Наличието на защитен JPEG 2000 по никакъв не повлия на картинките в интернет пространството, където доминира базовият JPEG формат, както и форматите GIF и PNG.

Коментари по темата: „Подготвят защитен формат JPEG”

добавете коментар...

  1. :o)

    единствения начин за защита е тотално насраната с надписи снимка.
    друг начин няма, затова и този ще си бъде още много време.

  2. ая

    Честна мошеническа дума нямало да повлияе на интернет / DRM == алчност и рекет /
    DRM започна още когато масово се ползуваха CD-та, а сега DRM обхваща и засяга всички форми на разпространение на всякакво цифрово съдържание.

Коментар