Стив Балмър: Глупост беше да спасяваме Apple

Стив Балмър смята, че Microsoft е направила най-голямат глупост в историята си, спасявайки Apple от банкрут през 1997 г.

Стив Балмър смята, че Microsoft е направила най-голямата глупост в историята си, спасявайки Apple от банкрут през 1997 г.

Microsoft е направила голяма грешка през 1997 г., спасявайки Apple от банкрут, смята бившият изпълнителен директор на компанията Стив Балмър, цитиран от Bloomberg TV.

Преди 18 години Microsoft не просто е спасила Apple от фалит, но е дала достатъчно време на компанията на Стив Джобс да развие своите иновативни проекти и да се превърне в настоящия ИТ гигант.

По силата на споразумение, Microsoft инвестира $150 млн. в Apple, а двете компании се договарят да използват патенти и технологии една от друга. Освен това Microsoft се е ангажирала да поддържа Microsoft Office за Mac в продължение на пет години, а Apple да направи Internet Explorer браузър по подразбиране в своите компютри за същия период.

През 1997 г., когато в Apple се завръща Стив Джобс, компанията е била в практически фалит. Apple и Microsoft се съдят, припомня Стив Балмър. И точно тогава Microsoft прави вероятно една от най-глупавите постъпки в своята история – дава пари и иновации на Apple, благодарение на които компанията от Купертино става най-скъпата в света.

Днес никой не иска да конкурира Apple. Кой може да конкурира Mac или iPad, пита риторично Стив Балмър.

“Можете да посочите Microsoft и Samsung. Но само Microsoft има съответните хардуерни и софтуерни ресурси за това. Затова, ако се появи сериозен конкурент на Apple, това ще бъде Microsoft. И аз вярвам в това”, казва Балмър.

По неговите думи, Surface Book (първият лаптоп на Microsoft) не е конкурент на iMac или iPad, това е продукт от нова категория. В това е същността – продукти от нови категории първи въвеждат Microsoft или Apple, казва той.

Коментари по темата: „Стив Балмър: Глупост беше да спасяваме Apple”

добавете коментар...

  1. :o)

    Стив БЛАМЪР е толкова жалко недоразумение, ходещ комедиен сериал на корпоративният служител **** домогнал се до високи постове 🙂

  2. Фофу

    Защо, какво му е на Убер ? Освен, че удря Трактора по джоба ….

  3. UB40

    значи сега следващата глупост е да дадат толкова и на Uber

  4. (c:

    Фофу, сериозно грешна ти е информацията, едното е сделка, другото е извънсъдебно споразумение след кражба.

    Сделката между Xerox и Apple е началото на 80-те, и не е срещу пари, а срещу правото Xerox да купят акции на Apple на стойност $1,000,000. Една година след сделката, Apple излизат официално на борсата и Xerox печелят $17,000,000 от акциите. Сделката дава правото на Apple да ползват технологиите на Xerox.

    Microsoft крадат интерфейса средата на 80-те. Около 2003-та година един от ръководителите в MS директно си призна в интервю, по онова време е бил програмист и е участвал.

    През 1997г Apple и Microsoft стигат извънсъдебно споразумение, по което MS купуват акции на стойност $150 милиона, а Apple прекратяват всички съдебни дела свързани с кражбата.

    В периода 1995-1999 MS имат имат мисля 4 извънсъдебни споразумения, по които са платили общо почти $3,000,000,000 в обезщетения. Но, това са само компаниите, които са имали достатъчно добри адвокати и силни доводи, че дори приятелите на високи постове да не могат оттърват MS от бесилото.

    Изключително интересно, че до ден днешен говорят за Apple като за крадците на технологии. В същото време MS биват превъзнасяни, въпреки че тия окрадоха технологиите на десетки компании и ги докараха до фалит с нелоялна конкуренция.

  5. 007

    Балмър нещо е позабравил от кого откраднаха графичния интерфейс, то и Епъл не са го изобретили, но поне не са го крали

  6. Фофу

    Срещу 150 млн. Майкрософт купува възможност да копира графичният интерфейс и мишката от Апле-то. Който графичен интерфейс и мишка Апле-то копира от Ксерокс срещу около 300 млн. при аналогично споразумение.

  7. Anonymous

    Тоя трябва да спре тежките наркотици. Ако не са компании като Apple (и много други), Microsoft сега щяха да пускат DOS 10.

Коментар