И кафемашината е уязвима на хакерски атаки

Уязвимост в кафемашините дава шанс на хакерите да проникнат в домашната Wi-Fi мрежа

Уязвимост в кафемашините дава шанс на хакерите да проникнат в домашната Wi-Fi мрежа

В домовете ни към интернет вече са свързани не само компютри, смартфони и таблети, но и редица други уреди, вкл. телевизори, плейъри, геймърски конзоли. Всички тези устройства представляват риск за сигурността, но още по-лошото е, че към тази група влизат дори кафемашините.

Компанията за сигурност Лаборатория Касперски е провела интересен експеримент, използвайки USB медия плейър за стрийминг на видео Google Chromecast и три устройства, управлявани с помощта на смартфон – бебешки монитор, кафемашина и домашна система за сигурност. Изследването показва, че във всяко устройство, управлявано от смартфон, има поне една уязвимост, която може да се използва от хакерите.

Така например, в медийния плейър е открита пролука, през която към устройството могат да се свържат външни лица и да изведат на екрана съдържание от чужди сайтове. Ако се използва насочена антена, пробивът на подобни устройства може да стане от много по-голямо разстояние спрямо това, което покрива домашната Wi-Fi мрежа.

Откритата в бебешкия монитор уязвимост позволява на хакерите да получат пълен контрол над IP камерата и нейния фърмуер. Уязвимостта в кафемашината пък дава възможност на атакуващите да получат достъп до паролата на домашната Wi-Fi мрежа. Честата смяна на паролата не помага да се защити мрежата, отбелязват експертите.

Най-добре защитена се оказва домашната система за сигурност. Но и тя крие рискове – датчиците, работещи на основата на магнитно поле, могат да се заобиколят без да се активира алармата, тъй като системата се прелъгва с обикновен магнит.

Наличието на уязвимости в домашните устройства не означава, че трябва да се откажем от използването им, коментира Лаборатория Касперски. По-скоро хората трябва да се осъзнаят рисковете и да разполагат и ползват устройствата така, че да не бъдат пробити от хакерите.

Коментари по темата: „И кафемашината е уязвима на хакерски атаки”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  IoT е пълен кретенизъм. Ако тоалетната чиния не е онлайн, няма да можеш даа… За чии такова да се обкръжаваш със съмнителни изделия с още по-съмнителна полза.

  Има нещо много извратено в патологичната мания, да живееш живота си държейки перманентно пръста в смартфона си.

 2. Фофу

  След още няколко години ще може и да хакне домашният робот да му го донесе (кафето).

 3. vs

  От каспарски съобщиха, че хакера може да си направи кафе използвайки бъг в SSH връзката с кафе машината.

Коментар