Microsoft влага $1 млрд. годишно в R&D за сигурност

Сатя Надела заяви, че Windows 10 е най-сигурната операционна система за внедряване в организации и предприятия от всякакъв мащаб

Сатя Надела заяви, че Windows 10 е най-сигурната операционна система за внедряване в организации и предприятия от всякакъв мащаб

Microsoft харчи всяка година по 1 млрд. долара за изследвания и разработки (R&D) в областта на ИТ сигурността – това е колкото разходите за същата дейност на лидера на пазара за сигурност Symantec, съобщи ZDNet.

Според публикация в блога на директора по защита на информацията в компанията – Брет Арсено, инвестицията на Microsoft в R&D на тема сигурност възлиза на над 1% от приходите и на 8,33% от общите R&D разходи за финансовата 2015 година, която приключи в края на юни.

За сравнение, делът на R&D разходите на Symantec е 18% от приходите. За последната финансова година антивирусният разработчик е похарчил 1,14 млрд. долара за изследвания и разработки.

Microsoft планира да обедини всички свои инструменти за ИТ сигурност, като приложи комплексен подход в реализацията на стратегията си в областта. Това предполага работа по технологиите за защита от заплахи, откриването им и реагиране на тях, заяви CEO-то Сатя Надела на конференция във Вашингтон.

Освен това Microsoft планира да отвори Център за управление на киберзащитата, в който ще работи тясно с други специалисти в ИТ сигурността, технически експерти, анализатори, разработчици и мениджъри. Компанията формира и специална група, която отговаря за ИТ сигурността на корпоративни клиенти.

По думите на Сатя Надела, Windows 10 е най-сигурната операционна система и е напълно готова за внедряване в организациите и предприятията. Платформата съдържа над 15 функции за защита на данните на всички устройства.

CEO-то пояснява, че Microsoft не възприема сигурността като отделна част на технологиите. Виждането на компанията е, че сигурността трябва да бъде основа на операционните системи, които потребителите ползват и които съдържат техните критично важни данни и приложения.

Коментар