Adobe пенсионира Flash Professional

Flash Professional идва в ново амплоа – Animate CC, ориентиран към HTML5

Flash Professional идва в ново амплоа – Animate CC, ориентиран към HTML5

Adobe прекратява пускането на нови версии на своя софтуер за създаване на флаш съдържание Flash Professional под същото име, съобщи компанията в блога си. В началото на следващата година разработчикът ще въведе на пазара Animate CC с акцент върху HTML5.

В момента една трета от цялото съдържание, създадено с помощта на Flash Professional, се преобразува във формат HTML5, по данни на Adobe. Новият софтуер Animate CC е ориентиран към работа именно с HTML5, като позволява съхранение на дизайнерските проекти практически във всеки съществуващ формат, вкл. SVG.

Animate CC не е принципно нов продукт, а променен Flash Professional, който ще поддържа и стария флаш формат. Flash ще остане търсен още известно време от услугите за онлайн игри и видео, но Adobe осъзнава, че бъдещият стандарт в уеб индустрията е HTML5.

Началото на края на Adobe Flash започна с появата на Apple iOS и модата на смартфоните и таблетите. Покойният вече Стив Джобс критикуваше остро флаш технологията като неподходяща за мобилни устройства. Нови версии на Flash Player не излизат отдавна и за Android.

Коментар