Автомобилните стъкла стават „умни”

Continental ще покаже технология за интелигентно управление на стъклата на тестов автомобил по време на CES 2016 в Лас Вегас

Continental ще покаже технология за интелигентно управление на стъклата на тестов автомобил по време на CES 2016 в Лас Вегас

Автомобилни стъкла, които се затъмняват само с едно натискане на бутон, ще покаже немският производител Continental по време на изложението CES 2016 в Лас Вегас в началото на януари.

Интелигентното управление на стъклата работи чрез специални тънки слоеве, които са вградени в стъклата и променят прозрачността си под влияние на електрически сигнали. Технологията, която е готова за производство, е основана на вградени частици, които се нареждат произволно, когато не са заредени, и затъмняват стъклото отвън, запазвайки прозрачността отвътре навън.

При подаване на напрежение, частиците се подреждат паралелно и по този начин стъклото става прозрачно и от двете страни. Свързани с автомобилните системи, „интелигентните стъкла” стават светли когато шофьорът приближи колата с умен ключ или смартфон.

Селективното, частично затъмнение на страничните и задни прозорци, както и на част от предното стъкло не само осигурява значително по-голям комфорт за пътниците, но и прави по-безопасно шофирането, поясняват от компанията.

Често даван пример в случая е ниското слънце на хоризонта. Ръката на шофьора инстинктивно се вдига от кормилото към сенника, а резултатите са както нарушена видимост, така и моментно намаляване на контрола над автомобила. В бъдеще такива ситуации могат да бъдат предвидени и стъклата автоматично ще се затъмняват.

Чрез използване на описаните тънки слоеве, слънчевата радиация намалява много по-ефективно в сравнение с други подобни технологии. Това означава, че стъклата могат да предпазят от нагряване купето и така да намалят температурата в автомобила. По този начин се облекчава климатичната система, която вече може да е по-малка, по-енергийно ефективна и следователно много по-лека.

Нещо повече, отпада допълнителното тегло от сенниците в колите и механичните щори, което има позитивен ефект върху околната среда. Изчисленията на Continental показват, че емисиите на CO2 са по-малко с 4 грама на километър, благодарение на тези промени.

Освен намаляването на температурата в купето, „умното” затъмнение на стъклата на автомобила подобрява и изолацията от външното внимание. Ако превозното средство е паркирано, стъклата се затъмняват автоматично и така никой отвън не може да види вътре в купето на автомобила.

Коментари по темата: „Автомобилните стъкла стават „умни””

добавете коментар...

  1. Stanko

    Абе тази “екстра” я има на коли от 2005 година. Мерцедеси, БМВ-та, Волво, а може би и на китайските марки коли :).

Коментар