Apple започва разработка на OLED панели

Инвестициите на Apple в OLED подсказват, че скоро тази технология ще се наложи в мобилните устройства

Инвестициите на Apple в OLED подсказват, че скоро тази технология ще се наложи в мобилните устройства

Докато в интернет текат слухове кога ще се появи първият iPhone с OLED екран, Apple тихомълком насочи ресурси към дисплеите с органични светодиоди. Компанията е отворила лаборатория в Тайван, която ще се посвети на разработката на тънки, леки и енергийноефективни OLED панели за смартфони и таблети.

Най-малко 50 специалисти вече работят в новата лаборатория. Сред тях има инженери с опит в компании като AU Optronics и Qualcomm, съобщи Блумбърг.

Apple отдавна се интересува от OLED, но производството на подобни дисплеи все още е неефективно, поради което компанията продължава да разчита на течнокристалните панели в своите устройства. Според анализатори, първият iPhone с OLED екран няма да се появи по-рано от 2018 г.

Все още не е известно дали Apple ще се ограничи само до разработката на OLED панели или планира да инвестира и в собствено производство на подобни дисплеи. Но дори във втория вариант, Apple едва ли ще се откаже напълно от услугите на външни производители, предвид обемите, с които борави.

Предполага се, че бъдещите поръчки на Apple за OLED панели ще бъдат възложени на Samsung и LG. Това ще бъде сериозен удар за японски производители на панели като Sharp, който в момента доставя голяма част от течнокристалните дисплеи за Apple.

Коментари по темата: „Apple започва разработка на OLED панели”

добавете коментар...

  1. ^_^

    AZ, както и да въртиш фактите, няма да ти се получи.

    Всички слгобяват в Китай. Дори Samsung си сглобяват Galaxy-тата в Китай.

    Относно лаптопите с 12-часова батерия – явно не си ползвал такъв. Като мине на 3D графика, батерията държи 2-3 часа. Плюс това, мобилните процесори са значително по-слаби от десктоп, да не говорим за Xeon.

    Интересно, че ти и хора като теб правят сравненията винаги разделени. Ако става дума за изчислителна мощ, сравняват най-мощният интелски процесор срещу A9X. Като стане дума за батерии, веднага избираме 12-часовите …

    Но, радвам се, че спомена лаптопи с 12-часова батерия – те най-често са с 2-ядрен Core i3 и i7 на 1.4 до 1.6GHz. Едни тестове наскоро показаха, че Apple A9X (2.26GHz) е по-бърз от тези Интелски процесори, като при графиката A9X ги мачка тотално. Не случайно и на презентирането на iPad Pro Тим Кук каза, че този таблет има по-мощен процесор от 90% от доставяните лаптопи.

    Дори Microsoft знаят как не правите никакви връзки и ви ебават. Surface Book го обявяват за 10-12-часов. Но пропускат, че на дискретна графика (тая в клавиатурата) въпреки допълнителната батерия, устройството изкарва само 2-3 часа. Упс!

    Аз работя на MacBook Prо, вече е на над 3 години. На батерия все още изкарва 6 часа (над 80% от първоначалния капацитет).
    Имам множество познати, които ползват други лаптопи – Asus, Lenovo, Dell – при тях на 2рата година батерията е загубила 50% от капацитета си. Игнорирам тези, при които още на 6-тия месец батерията сдава багажа.

    ===

    Сега, обратно на процесорите ПРОЕКТИРАНИ от Apple:
    A7, A8/A8X и A9/A9X са изцяло собствен дизайн на Apple.

    ARM Cortex-A72 има много подобрения и е близо до Apple A7, но пък се появи 2 години след епълския, не преди него. И то архитектурата се появи, не конкретни процесори.

    Qualcomm и Samsung Exynos тепърва излизат с Cortex A-53 и A-57. Т.е. най-рано в средата или по-скоро края на 2016 очакваме Cortex A-72 в техни процесори. Това прави точно 3 години преднина (Apple вече са на A9/A9X), догодина ще са на A10/A10X.

    Относно “Antennagate” – как пък не видя десетките и стотици примери, които показват, че ВСЕКИ ТЕЛЕФОН има проблеми с обхвата, ако е хванат по начин подобен на този, който прецаква iPhone 4?

    Основната им теза беше, че левичарите били имали проблем. Е, да, ама аз имах такъв iPhone, и съм левичар. И нито преди, нито по време на, нито след “Antennagate” имах проблеми с телефона, БЕЗ да ползвам калъфка.

    Ако искаш можем и за огъванията да си говорим. Оказа се, че бая други телефони се гънат значително по-лесно и от iPhone, обаче това не е “новина”, която привлича читатели. При това, никой не се хвана с китайските пластмаски, които се чупят като пръднеш.

    ===

    Сега да минем набързо през Samsung – това е конгломерат. Samsung Mobile прави САМО мобилни телефони, не правят 1000 неща. Samsung Display прават матрици. Добре съм запознат със структурата. Има над 60 предприятия, които са практически независими.

    За базови станции ще ме прощаваш, но най-големи винаги са били Нокия – ЕВРОПЕЙЦИ. Те държат повече патенти за 3G, 4G, LTE и прочее от всички други взети заедно. Qualcomm без да правят базови станции, имат в пъти повече GSM (3G/4G/LTE) патенти от Samsung.

    Относно иноватиността на корейците и китайците, може да попрочетеш за всички технологии как са тръгнали. Дори прехваленият OLED е ЕВРОПЕЙСКА разработка. Samsung и LG само КОМЕРСИАЛИЗИРАТ технологията. Или пък печата на OLED матрици върху гъвкава основа – и това не е тяхно, само го комерсиализират.

    Не твърдя, че Apple правят повече от Samsung в насока нови технологии. Просто показвам, че Samsung не са с нищо по-иновативни от Apple, просто имат и други пазарни ниши.

  2. AZ

    и нещо много важно – основният бизнес на Самсунг не са телефони а дисплеи, всякакви и произвеждат матрици за всички. Иди в магазина и питай кои телевизори не са с матрица на самсунг и ЛГ. Другия им бизнес е производство на чипове. Ама ние продължаваме да си мислим, че телефона е върха на технологията. А за какво ще ви служи този телефон, ако няма производителите на базови станции, за които дори и не сте чували и блафгодарениа на които вашето телефонче е ИЗПОЛЗВАЕМО. Щото производители на телефони има в изобилие ама другите са няколко.

  3. AZ

    Лаици или не, коя е фабриката на апел, която им прави процесора. Фабрика на аппле? И един лаптоп изкарва вече 12 часа на батерия, като не можем да сравним нито процесор нито монитор с играчката телефон. Кога аппле започнат да си произвеждат нещата в СОБСТВЕНИ фабрики, а не да ни пробутват китайски играчки за супер иновативни. Доколкото се сещам имаше пробле с обхвата на едно аифонче и тогава великите обясниха на потребителя, че не го държал правилно и му ПРОДАДОХА калъфче с което да го държи ПРАВИЛНО. И това ли е патентовано – да изкараш още пари от собствената си грешка? А референцията А72 на аппле ли е или и те ползват наготово ядрата на АРМ? А АТОМ от преди колко години е? Само се чудя на Майкрософт що още залагат на АРМ, а не преминат на Интел и АМД за смартфоните си. И Интел и АМД имат достатъчно ефективни процесори, като производителносотта им е е значително по-висока от АРМ, дори и на Аппле.

  4. ^_^

    AZ, ти сериозно ли сравняваш PC и конзола, които на под 100W захранване дори няма да включат, с мобилно устройство, което изкарва по 8-10ч игране и филми на батерия?!

    Ми, ок, аре така да сравняваме! Включваш си PC-то, и монитора или Xbox/PS и телевизора към зарядно за iPhone и ще измерваме производителност. Дали въобще ще припалят, а?

    Това сравнение е много показателно за абсолютната липса на аргументи от твоя страна.

    То и двигателя на Bugatti Veyron S е слабичък в сравнение с Pratt & Whitney F119 (PW5000). И? Какви са ти великите изводи?

    За патентите – ходи се застреляй – последните 3-4 години Самсунг са сред лидерите по издадени патенти. Качеството на патентите е една съвсем отделна тема. Имат и доста съществени и добри патенти, но пък и имат R&D в САЩ.

    Процесорите на Apple произвеждани от Самсунг се правят в Тексас, не в Корея. Същото е и за Qualcomm Snapdragon 820, които ще се ползват в новите Galaxy вместо поредния Exynos боклук. Защо ли така се получава?

    Относно заоблените ръбове, дето все ги намесвате, ето ви малко сведения, може и да поумнеете. Има няколко вида патенти, два оттях са:
    – Utility patent – за технологичен и научен напредък.
    – Design patent – Тези патенти защитават облика на продукта, за да не може фалшификатите да заблужават потребителите. Adibas, Mike, Rebook и прочее “марки”, в днешно време китайски производители се опитват да направят колите да изглеждат като Мерцедес и BMW. Ако нямаше такива патенти, щяха да са 1:1 на външен вид. Само на външен вид, обаче.

    “Заоблените ръбове” са от патент за дизайн, който лично съм разглеждал обстойно. В доста голям детайл описва първия iPhone. Дори iPhone 3GS не е защитен от този патент. Толкова е детайлен.

    Samsung бяха осъдени, защото дори собствените им адвокати не можаха да различат iPhone от Galaxy S2, както и iPad от първия Galaxy Tab. Това се случи по време на съдебното дело.

    Та, безкрайното раздуване на “патент за заоблени ръбове” си беше евтина пропаганда от Самсунг и Гугъл.

    Лаиците и псевдоентелегенцията се вързахте до един. Защото сте като футболни фенове – кухи лейки, вярвате на каквото ви изнася. Но, няма да седнете два факта да проверите.

    Смешна аргументация и тотална липса на информация. Така мога да обобщя глупостите на 1111 и AZ.

  5. -_-

    Хаха, поредният неандерталец се намеси стабилно.

    AZ, точно Mortal Combat да извадиш е повече от смешно. Това всеки смартфон от висок клас от последните 3-4 години ще го подкара без ядове.

    За Atom процесора никак не си в час. Atom води на Qualcomm и референтния ARM A57, но не с много. Само дето вече има референтен A-72. А и Atom сериозно изостава от Apple A9.

    В същото време A9X вече започна да изравнява мобилните 2-ядрени Core i3 и i5 на производителност, но при по-ниска консумация на енергия.

    Exynos са повече от смешни процесори, затова Samsung ползват Qualcomm. Няма какво повече да коментирам тук.

    Относно собствената архитектура – да, много неща трябва да направят. Ама, нали всичката иновация е при тях, какъв им е проблемът?

    Тия идиотизми с “параметри от миналата година” по-добре да ги оставиш за неаднерталците в кварталната кръчма. Малоумниците слагат супервисока резолюция на екрана, GPU-то не мжое да ги захрани, всичко насича непрекъснато. Все едно някой ще види 500ppi.

    Явно 401ppi не са достатъчно за безмозъчни грандоманчета като теб. Не, че и при 300ppi виждаш разлика, но да има. Нищо, че едвам докарва 15fps.

    Java гълта средно 7 пъти повече RAM от аналогичен софтуер с ефективно управление на паметта. Затова моят 6S+ с 2GB RAM работи е все едно ти да имаш Android с 14GB RAM. Е, добре, за късмет не всичко в Android е Java, та коефициентът би била само 2 или 3, не чак 7.

    Та, пишете си малоумията, явно има хора, които ви се връзват. След няколко години хвърлят боклуците и си взимат iPhone. Това е факт, който с всяка изминала година става все по-очевиден.

  6. AZ

    Ей умници, за кое не могат да смогнат на 2-те ядра на Епъл? ще подкараш ли Мортал комбат на айфоня? Тъпчат щото могат, а Епъл го правят максимално евтинко. И освен това Някой да е чувал за ПАТЕНТИ? Самсунг не правели собствен процесор . А Ексиона какво е ? А ако си направят собствена архитектура, ще трябва да правят и собствена ОС. А след това – кой ще ви напише игричките? Били 3 г напреда Епъл, били ама друг път. Сонито от миналата година е с по-добър ХАРДУЕР от новия айфон. Нямал бил фор тъч. Е този форс тъч на кого е разработка. Що не са си го направили те а ползват наготово? Е затова е такава държавата – щото в бг сте безобрази тъпаци на всякакво ниво. Зенфона на Асус с двуядрениа атом превъзхожда всичките останали, включително и Епълското творение на TSMS-Samsung. Този с чип на Самсунг е по-добрия ифон, ако не знаете, щото технологиата им е по-напред. А паметите почти на висчко е САМСУНГ, независимо кой го огпакова. За дисплеите са САМСУНГ, ЛГ и понякога ШАРП.

  7. Иванчо

    До 1111:

    Ти си яко неграмотен и ти липсва елементарна информация.

    Като са толкова велики азиатците, от к’ъв зор ползват архитектура на ARM (Английска компания)?

    Защо Самсунг не могат да подкарат дори референтния ARM, който им е даден наготово, та ползват Qualcomm процесори? Qualcomm са американска компания, ако случайно не знаеш.

    Самсунг като правят процесорите на Apple, как така се получва, че не могат да си направят свои?

    Преди 10 години университетите и институтите в Европа и САЩ са развивали технологиите, за които ти тепърва чуваш. В момента разработват технологии, за които кухи лейки като теб ще чуят след 20 години.

  8. 1111

    До Иванчо
    Верно ли са отишли при TSMS. Аз помислих, че са пуснали собствена фабрика, но явно това е за корейци, китайци и тайландци. Апле са по рисуването, а с какво реално съдържание ще се напълнят картинките е работа на “низшите”. А технологиите наистина са разработвани в Европа, но това е било преди повече от 10 г. Сега вече не е така. Сега технологиите са в Азия, а такива като апле правят някаква рисунка на компютъра, който също е произведен та и дават на някой азиатец да измисли как да напълни картинката със съдържание. Както казах може да патентоват определен ъгъл на извиване на корпуса, ама не могат да патентоват примерно технология за квантови точки – това го правят Самсунг и LG.

  9. Иванчо

    До 1111:

    Тия легенди къде си ги разказвате? В селската кръчма докато наливате ракия за 20ст?

    Самсунг като правят компонентите за Епъл, какво стана миналата година? Епъл отидоха при TSMC и Самсунг взеха да сдават багажа. Явно са повече от лесно заменими. Това показва и колко са им специални и съществени технологиите.

    Тая година Епъл се смилиха, та им дадоха част от поръчките за процесори, да не вземат да фалират преждевременно. То, пък, така се видя, че са по-некадърни от TSMC.

  10. Anonymous

    Абе, к’ви самсунги ви гонят?

    Ходете четете в нета – технологиите се разработват от западни университети. Самсунг, LG и останалите само взимат технологиите и ги прилагат. Самите компании работят с университети. Това е така и за OLED, и за гъвкавите дисплеи. Самсунг нищо не са “открили”, те само комерсиализират.

    В софтуера е същото. Да не мислите, че Гугъл, МС и Епъл разработват изкуствения интелект? Всичко е работа на университетите, компаниите само комерсиализират.

    И понеже статията е за Епъл, ще ви дам пример с тях – LLVM и Clang са проекти на Илинойския университет.Обаче, ако не бяха Епъл да подкрепят проекта, все още щяхме да се напъваме с помията GCC. Те някои будали още го правят, де.

    Даже самият GCC проект пое нова посока след като се видя, че Clang сериозно взе да ги мачка.

    А, китайчетата като искат да произвеждат, да заповядат. След 10-15 години почти нищо няма да се прави на ръка. Тогава какво правят?

  11. -_-

    Веднага се намери поредната злоба да пише малоумия.

    Мобилните процесори на Епъл са в пъти по-добри от всичко друго на пазара, 3 години са пред конкурентите. Затова всички тъпчат по 8, 10, 12 и 16 ядра, защото не могат да смогнат на Епълските 2 ядра.

    Дай Боже повече компании така да нищоправят. За съжаление, повечето иновират с Ctrl+C, Ctrl+V от Епъл.

  12. 1111

    хахахаха, апле раработвали дисплей. Сигурно му разработват заоблени ръбчета и след това ще дадат на Самсунг да им го направи с техните ръбове. Друго освен ръб апле не са разработили. Останалото е събиране на едно място на чужди технологии, но го произвежда и сглобява КИТАЕЦ.

  13. (c:

    Мисля ще трябва да си проверите пак източниците и информацията.

    Apple купиха лабораториите, в които Qualcomm разработваха Mirasol.

    Mirasol е преименуваната IMOD технология, която Qualcomm придобиват с купуването на Iridigm Display Corp.

    Qualcomm не успяха да комерсиализират технологията на Mark Miles, сега е ред на Apple да се пробват.

Коментар