Fleye – най-безопасният дрон в света

Fleye е изпълнен е под формата на сферична летяща машина с камера

Fleye е изпълнен е под формата на сферична летяща машина с камера

Кой казва, че дроновете трябва да изглеждат като четирироторни хеликоптери? Новият Fleye е създаден с идеята да бъде най-безопасният дрон на света.

Въпросното изобретение е под формата на сферична летяща машина с камера. Тъй като остриетата му са покрити с пластмаса, бихте могли да го докоснете, бутнете, дори и да го ударите, без да се притеснявате, че ще загубите око или пръст. Първите ентусиасти, които решат да се сдобият с иновативната джаджа, биха могли да го сторят на цена от около $636.

Fleye ще се контролира посредством iOS/ Android приложение с четири режима на полет – селфи, панорама, кръжене и ръчен. Когато е в режим селфи, дронът ще записва 1080p видео (30 кадъра в секунда), докато летейки се насочва към вас. Чрез ръчния режим бихте могли да програмирате маршрута му и след това да го оставите да се рее във въздуха. Важно е да се отбележи, че дронът е толкова „умен”, че ако срещне препятствия по пътя си, веднага би реагирал, така че да ги избегне.

Малката летяща машина е в състояние да изпълни всичко това, благодарение на своята Linux система и двуядрения си ARM A9 CPU с 512MB оперативна памет. Освен това разполага и с два графични процесора. Целият 9-инчов пакет тежи около 454 грама.

Ще бъде наличен и специален модел за разработчици – с четириядрен процесор и 1GB оперативна памет, на стойност от $1060.

Fleye издържа 10 минути в режим на летене на максималната си скорост от 10 мили в час (около 16 км/ч). Това е възможно благодарение на 1500 мАч батерия. Отвътре машинката разполага с 3-осов акселометър, жирометър и магнитометър. Също така са налични и базиран на налягането висотомер, GPS и сонар, който поддържа разстояние над земята до 10 фута (около 3 метра).

Компанията предоставя свободен достъп до комплекта за софтуерно разработване, като се надява, че други специалисти биха открили още специфични приложения на дрона. Към момента е обявено, че доставките на изобретението ще започнат от септември следващата година.

От семинара на инженер-предприемача Тихомир Недев „Дронове за програмисти” бихте могли да разберете какви са повечето опасности, свързани с типичните дронове, така че по-добре да оцените безопасността на новото изобретение.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментар