Вещаят крах на SSD в центровете за данни

Работата на SSD зависи от температурата в по-голяма степен, отколкото при твърдите дискове

Работата на SSD зависи от температурата в по-голяма степен, отколкото при твърдите дискове

Настоящата година поставя началото на края на полупроводниковите дискове (SSD) в центровете за данни. С тази смела прогноза се ангажира американското издание ZDNet.

Многобройни изследвания показват, че надеждността и производителността на SSD не са на нивото на индустриалните стандарти. В частност, ZDNet се позовава на проучвания на Facebook, Университета Карнеги Мелън, SanDisk и асоциацията USENIX.

Стабилността на работа на SSD зависи от температурата в по-голяма степен, отколкото при твърдите дискове, се твърди в изследването на Facebook и Университета Карнеги Мелън. Колкото е по-висока температурата, толкова повече са сривовете. Когато някои сървъри внезапно забавят работата си, най-вероятно това се дължи на прегряване.

При първото поколение корпоративни SSD сривовете бяха по-често явление, заради липсата на блокираща технология, която забавя работата на диска при повишаване на температурата. Появата на подобна технология във второто поколение SSD доведе до значително намаляване на броя на сривовете вследствие на прегряване.

Изследване на SanDisk пък твърди, че SSD не са подходящи за бази данни и приложения, които използват журнални файлови системи – а такива са повечето към момента. Проблемът идва от това, че флаш-базираните дискове сами по себе си имат журнална структура, в резултат на което започва необосновано увеличаване на операциите за запис и се нарушават веригите от блокове. Натоварването на диска нараства, а така се елиминират предимствата, заложени в SSD технологията.

В доклада на USENIX се посочва, че при неправилно използване на SSD, се реализира само част от техния потенциал, респ. част от производителността, която дисковете са способни да предложат. Докато производителите на SSD не позволят на клиентите да управляват детайлно работата на флаш-дисковете, пълното усвояване на заложения в тях потенциал е невъзможно.

Според експертите, бъдещето принадлежи на технологии като 3D XPoint от Intel и Micron Technology и NRAM от Nantero. Първата от тях позволява създаване на 1000 пъти по-бързи и също толкова по-устойчиви на износване памети, в сравнение с NAND, както и с 10 пъти по-голяма плътност. NRAM пък съхранява данните във въглеродни нанотръби.

Специалисти от ExtremeTech обаче смятат, че твърденията на ZDNet не трябва да се възприемат еднозначно. Те припомнят, че преди 35 години, когато твърдите дискове (HDD) дойдоха на смяна на магнитните ленти, те бяха в същата ситуация, както са днес SSD. Но с течение на времето HDD поевтиняха, станаха по-надеждни и накрая спечелиха доверието на всички.

Коментари по темата: „Вещаят крах на SSD в центровете за данни”

добавете коментар...

  1. :)

    Ленти се ползват единствено и само за backup. Другото е поверия.

  2. (c:

    Ванук, магнитните ленти никога не са излизали от експлоатация.

    Техният недостатък е търсенето на информация, но за поточни данни са перфектни и се ползват до ден днешен за архиви. IBM пускат нови модели, например IBM 3592 – 10TB, 300MB/sec. Не са лентите от 1970-та.

    Аз повече се притеснявам какви поточни данни записват/архивират телефонните оператори, че да им трябват магнитни ленти. Защото единствено се сещам за разговорите на абонатите …

  3. Пламен

    Голям крах ще да е.

  4. телек

    не е точно така
    поне от 5-6 години насам

  5. Ванук

    Спокойно в телефонните оператори в билинга все още се ползват магнитни ленти.

Коментар