Microsoft подготвя подводни центрове за данни

Подводният дейта център на Microsoft се охлажда от студената вода, а захранването с електричество ида от преобразуване на енергията на морските вълни

Подводният дейта център на Microsoft се охлажда от студената вода, а захранването с електричество ида от преобразуване на енергията на морските вълни

Microsoft тества прототип на център за данни, разположен под водата. Проктът има работно име Project Natick, съобщи Ню Йорк Тайс, позовавайки се на източници от Редмънд.

Сървърите в центровете за съхранение и обработка на данни генерирират голямо количество топлина, а въздушното охлаждане коства сериозни разходи на компаниите. Така например, за изграждане и обслужване на 100 дейта центъра Microsoft харчи годишно над 15 млрд. долара.

Ето защо компанията възнамерява да разположи своите облачни центрове за данни на дъното на океана, във водонепроницаеми контейнери. Теоретично, студената вода би трябвало да охлажда сървърите, а допълнителна технология за преобразуване на енергията на вълните да обезпечи захранването с електроенергия.

Microsoft вече е тествала успешно стоманена капсула с диаметър 2,4 м, която е била под водата в продължение на 105 дни. Резултатите били толкова добри, че в хода на тестовете модулът обработвал комерсиални данни от клауд услугата Azure.

В момента подразделението за изследвания и разработки на Microsoft проектира контейнер за подводен дейта център, който превишава три пъти по обем тестовия прототип.

Коментари по темата: „Microsoft подготвя подводни центрове за данни”

добавете коментар...

  1. user

    Както ги пускат така, може после някой да отиде на същото място и да изпусне няколко по-големи магнита.

  2. Anonymous

    Ей, ароматът на непраните чорапи на Фофу беше почнал да ми липсва.

  3. Фофу

    Ей го още един …

  4. Saevar

    и аз така казвам, Фофу е уникален……

  5. Фофу

    Трудно е за вярване, но пък е очевиден факт, какви олигофрени могат да се пръкнат в като този.

  6. az

    затоплят океанската вода и водят до глобални катаклизми и затопляне. Гадове!

Коментар