VR технология помага за преодоляване на страхове

Технологията за виртуална реалност може да помогне на младите хора да реализират пълния си потенциал и да преодолеят едни от най-често срещаните страхове: от високо и от говорене пред публика.

Доброволци от няколко държави, вкл. България, участваха в специализирани тренинги с употребата на Samsung Gear VR в рамките на програмата #BeFearless. По време на експериментите те проверяваха дали виртуалното, но поглъщащо поставяне в трудни ситуации може да им помогне да се справят с подобни проблеми в реалния живот.

В края на тренинга всички 27 участници бяха готови да реализират пълния си потенциал, тъй като преди това са преодолели своя страх от високо и от говорене пред публика. Някои от участниците провериха своето развитие с реални предизвикателства в Дубай, ОАЕ, например говорене пред многобройна публика и спускане с въже от Dubai Mall.

Страхът от говорене пред голяма или малка група от хора може да има много негативен ефект както върху социалния живот, така и върху кариерата на много хора. Програмата на Samsung преведе участниците през три различни сценария, всеки с четири нива на трудност – от говорене пред малка група от хора като училищен дебат, последван от интервю за работа или професионална среща до най-високото ниво на трудност, говорене пред голяма група от хора във виртуална среда.

След края на всеки сценарий, участниците получаваха оценка на представянето им „Успех” или „Провал”, която се генерира спрямо няколко научни и медицинско доказани критерия като пулс (който беше измерван с помощта на умния часовник Samsung Gear S2), поддържането на визуален контакт, колко дълго са говорили и самооценка на тяхното ниво на страх.

Участниците, които имаха страх от високо, използваха Samsung Gear VR, за да се изправят пред предизвикателството и да преодолеят страха си. Те преживяха четири различни локации в сигурността на виртуалната реалност. Всяка локация имаше три нива на трудност: пътуване в панорамен асансьор, шофиране по ръба на скала, летене с хеликоптер и разходка по ръба на небостъргач. Както при предния страх и тук оценката е направена на база на самооценка, пулс и движение на погледа (гледане на долу).

Наскоро университетска болница в Южна Корея изследва 82 души, за да провери дали VR тренинг програмата на Samsung може да им помогне да преодолеят страховете си. Екипът е постигнал успех в почти 90% от случаите, помагайки на хората да намалят безпокойството си при говорене пред публика и от високо.

При хората със страх от високо, само две седмици на тренинги във виртуална реалност са помогнали на 87,5% от групата да намалят степента на безпокойство с почти една четвърт (23,6%). Резултатите са още по-добри при хората със страх от говорене пред публика – 88,1% от тях са успели да намалят страха си от общуване с голяма група от хора, а степента на безпокойство е спаднала с почти една пета (18,7%).

Коментар