Социалните мрежи носят и присъди

Популярните социални мрежи като Facebook и MySpace помагат на детективите да разкриват престъпления и се превръщат във важен ресурс за работодателите, които проучват кандидатите. Така че внимавайте какво качвате в Интернет, предупреждават от redorbit.com.
Показателен е примерът с 20-годишния Джошуа Липтън, който, шофирайки в нетрезво състояние, е предизвикал катастрофа, сериозно наранила една жена. Според прокурорите в Роуд Айлънд, Липтън е бил пиян и е карал с бясна скорост около училището си, когато е причинил катастрофа между три автомобила, която е вкарала 20-годишната Джейн Комбис в болница за седмици наред. Инцидентът се случил край университета Брайънт през октомври 2006 г.
Скоро след катастрофата, младежът присъствал на парти по случай празника на Вси Светии, облечен като затворник. Снимки от веселбата показват, че той е бил в одежди с типичното затворническо черно-бяло райе и оранжев работен комбинезон с надпис "Затворническа птичка".
Не е трудно да се досетите какво е последвало в ерата на Интернета. Някой от купонджиите постнал записа във Facebook. Прокурорът Джей Съливан представил видеозаписа като съществено доказателство по случая на Липтън.
Съливан използвал снимките, за да опише Липтън като неразкаял се младеж, който е купонясвал, докато жертвата му е се възстановявала в болницата. След случката, подсъдимият поел инициатива да пише извинителни писма на жертвата и семейството й. Той напуснал и колежа, защото се чувствал много разстроен.
Съдията обаче подкрепил Съливан и взел предвид снимките при произнасянето на присъдата – две години лишаване от свобода на Липтън.
Фил Малоун, директор на клиника по кибер право в Беркман центъра за Интернет и общество към харвардското юридическо училище смята, че "сайтовете на социалните мрежи са само още един начин хората да кажат или направят неща, които се обръщат срещу тях и ги преследват". Според него, казаното или публикуваното онлайн е практически постоянно.
Дарил Перин, прокурор в Санта Барбара, посочва друг пример, в който социалните мрежи са помогнали за разрешаване на съдебен казус. Той обмислял условна присъда за Лара Байс, обвинена по свързаност с дело от 2006 г., при което пиян шофьор катастрофирал и убил спътника й.
Профилът на жената в Myspace обаче показал снимки, които били направени преди произнасянето на присъдата. На тях тя била хваната да държи чаша вино и ръсела остроумни шеги относно пиенето.
Перлин използвал снимките, за да повиши присъдата на Байс – вместо да се отърве с условна присъда, тя била наказана с две години затвор.
Аналогичен е и случаят с девойката Джесика Бинкърд, която била обвинена в причиняване на катастрофа с фатален край. Адвокатът й Стийв Балаш я попитал дали има страница в MySpace. Когато тя му отговорила утвърдително, той я посъветвал да премахне профила си в социалната мрежа.
Джесика не го послушала и впоследствие прокурорите изтипосали нейни снимки, направени веднага след катастрофата, на които момичето държи бутилка бира. На други снимки пък тя носи блуза, рекламираща текила.
През 2007 г. девойката е осъдена на 5 години лишаване от свобода, макар че присъдата по-късно е съкратена по причини, несвързани с делото.

Коментар