Учени: Дайте ни $5 млрд. да подобрим света

„Кампания за по-добър свят” на MIT цели да събере 5 милиарда долара за различни изследвания, способни да направят нашия свят по-добър

„Кампания за по-добър свят” на MIT цели да събере 5 милиарда долара за различни изследвания, способни да направят нашия свят по-добър

Инициатива на Масачузетския технологичен институт (MIT) набира средства за изследвания, които могат да направят планетата по-хубаво място за живот. Учените уверяват, че с 5 милиарда долара са способни да подобрят света.

Напълно нормално е компаниите да получават инвестиции в размер на милиарди долари, но обикновено отношението е коренно различно, когато един научен институт поиска подобна сума. MIT, в частност, стартира програма, наречена „Кампания за по-добър свят” (Campaign for a Better World), която цели да събере 5 милиарда долара за различни изследвания, способни да направят нашия свят по-добър.

Програмата включва пет изследователски направления. Първото от тях е Discovery Science и включва проучвания на екзопланетите и гравитационните вълни, на остаряването на мозъка, взаимодействието на протеините и други фундаментални изследвания.

В направление Health of the Planet учените ще изследват различни аспекти на нашата планета. Тук са включени проблеми с екологията, промяната на климата, гладът и липсата на вода в някои региони, както и алтернативните източници на енергия.

Човешкото здраве, или Human Health, е следващото направление в програмата на MIT. Предвиждат се изследвания в областта на генното инженерство, клетките, диагностиката на ракови заболявания, икономическите проблеми на здравеопазването, болестта на Паркинсон, травмите на главния мозък и др.

Четвърто направление на изследвания е в областта на иновациите и предприемачеството (Innovation and Entrepreneurship). Тук програмата набляга на въпроси, свързани с икономиката, внедряването на нови разработки, помощта за млади учени и т.н.

Образованието е във фокуса на петото направление – Teaching, Learning and Living. Учените от MIT си поставят амбициозната цел да подобрят системата за образование във всички аспекти.

Очевидно посланието на водещия технологичен институт допада на обществеността. Към момента MIT е привлякъл над 2,6 милиарда долара за реализация на своята инициатива.

Коментари по темата: „Учени: Дайте ни $5 млрд. да подобрим света”

добавете коментар...

  1. Пак програмист

    @фют

    Това, което си описал по-рано, умните политологически глави го наричат фашизъм, както си го е представял Бенито Мусолини. Ти си фашист, осъзнато или не. Неравенство винаги ще има, то не е непременно нещо лошо, държавните чиновници не могат да се справят с това.

  2. фют

    власта е само средство за регулация нищо друго, решенията ще се вземат от мощни компютри мигновенно, роботите ще работят за хората. а хората ще си живеят живота както си искат без да застрашават или тормозят никого, без злоба, без завист, без ненавист и т.н. няма да има повече войни между хората, няма да има глад и мизерия докато другите живеят в изобилие. свободата тогава ще се разбере в същинския смисъл. между другото друже, с думата “хомота” фют не разбира каво искаш да кажеш…

  3. :o)

    дяволчето фют иска само да си сложи хомота и да си промие мозъка като в 1984 🙂

    да има трета световна след което да се създаде единствен орган на управление ама да няма йерархия, бедни и богати 😀 😀 😀 ти чуваш ли се току що описа тиранична власт с мощна йерархия…

  4. harry

    МИТ да се закрие! Но готино следване беше и за какво?, да работиш в един от офисите на Microsoft – България. С две думи. Това е яма за потъване на капитали, какви не знам, но предполагам че са престъпни. Образованието там не е това което ви се говори. А бе както и да е:-) Не искам да се връщам назад:-((

  5. Пак програмист

    Дайте един милиард на мен, аз ще оправя нещата. 🙂

  6. бай Програмист

    Не ни трябват нови научни изследвания, трябва да работим в/у нашето съзнание.Да се научим толератност помежду ни и да уважаваме природните закони.Нужно е развитие на нашето самосъзнание, технологиите не решават проблемите на хората.Ако решат даден проблем, обикновено създават някакъв друг.

  7. Anonymous

    Много се съмнявам, че светът ще усети каквато и да е подобрение от тези пет милиарда, но някои хора в MIT със сигурност ще заживеят по-хубав живот.

  8. фют

    Човекоподобните същества са преколено много в планетата земя и продължават да се размножават във всякаква среда, замърсяват околната среда, изчерпват ресурсите. Нямат уважение на другите създания, застрашават живота. Затова е нужна 3. световна война. След това да се създаде единствен орган на управление в световен мащаб където няма да има йерархия, бедни и богати, роби и владетели. Технологиите и науката дава възможност за това, стига човечествота да има воля и смелост. Иначе няма как.

Коментар