Различните начини да опознаем технологията

Днес за минути можете да направите който и да е процес от живота си „интелигентен”, благодарение на устройства за разработка като Arduino

Днес за минути можете да направите който и да е процес от живота си „интелигентен”, благодарение на устройства за разработка като Arduino

В живота на повечето от нас не минава ден без да дадем инструкции на машина от ежедневието – било то телевизор, фурна, банкомат, телефон или компютъра вкъщи. Интересното е, че много от нас виждат този досег с технологиите като нещо тривиално, но все пак смятат, че е непостижимо сложно за създаване.

Истината е, че днес за минути можете да направите който и да е процес от живота си „интелигентен”. Искате да святкате лампи през телефона си? Искате да храните домашния си любимец чрез служебния си лаптоп докато сте на среща? Няма проблем! Всичко това изисква нищо повече от базови умения по програмиране и разбиране за начина, по който работи електрониката.

Не е нужно да свързвате кабели, релета, мотори, резистори и най-различни части към компютъра си, за да се научите да програмирате, но това със сигурност е най-забавният начин! Ето няколко възможности да да го направите:

BBC micro:bit

Шумът около micro:bit започна с неговото безплатно раздаване на милион малчугани от Великобритания, като медийният гигант BBC стои зад финансовия аспект на начинанието. Това не значи, че няма да можете да закупите устройството, но до момента то не се предлага свободно на пазара.

Micro:bit ви дава възможност да контролирате матрица от светодиоди или всичко, което има Bluetooth свързваемост чрез бутони и акселерометър. Устройството разполага и с компас, както и слот за свързване на батерия.

Arduino

Няма как да не сте чували за Arduino – микроконтролерът, който превзе света на хоби електрониката и заплени програмисти и хора на изкуството еднакво силно. Макар и да изглежда доста просто, единственото ограничение пред устройството е човешкото въображение. Най-доброто за Arduino е достъпността на развойната платка – всички заинтересовани могат да я закупят и да започнат да създават за минути!

Raspberry Pi

Raspberry е вече на версия 3, която все повече се доближава до функционалността на нормален настолен компютър. Най-доброто на Raspberry е, че разполага и с 24 GPIO пинове – в една миниатюрна кутийка комбинирате и компютъра, и микроконтролера. Raspberry Pi е и идеален начин за всички начинаещи в програмирането да разполагат с компютър, на който могат да тестват всичко без да има опасност да навредят на собствените си файлове.

Комбинацията от трите

Имайки тези три устройства или дори само едно от тях, човек може не просто да обучава, а да създава сам иновативни методи за обучение – било то в технологиите, изкуството или каквато и да е друга област. Тези платформи дават възможност на всички да се научат, докато измислят различни начини да учат другите.

Инициатива на СофтУни

Било то чрез „hands-on” преживяване или просто като компютърно или мобилно приложение, иновациите в образованието все още не са станали част от учебния процес в България. Но сега ентусиастите у нас имат възможност да променят бъдещето, благодарение на инициативи като SoftUni Tech Fest – Технологии в образованието – това е хакатон, който позволява на абсолютно всички желаещи да участват със своя идея, която цели да подобри образованието.

Участниците в хакатона ще могат да се състезават в три категории – Софтуер, Уебсайтове и Мултимедия. Събитието ще се проведе на 4-ти и 5-ти юни, а кандидатстването е до 25-ти май, уточниха от Софтуерния университет, който влага огромни усилия да направи масово достъпно ИТ образованието в страната.

Коментари по темата: „Различните начини да опознаем технологията”

добавете коментар...

  1. но

    Не схванах връзката на “Инициатива на СофтУни” с предишните описани хардуери…

Коментар