Допотопен компютър управлява ядрения арсенал на САЩ

Компютърът IBM Series/1, пуснат през 1976 г., все още се ползва в системата за управление на ядрения арсенал на Пентагона

Компютърът IBM Series/1, пуснат през 1976 г., все още се ползва в системата за управление на ядрения арсенал на Пентагона

Мини-компютър отпреди 40-50 години все още се ползва като част от автоматизираната система за управление на стратегическите войски, на която разчита военното министерство на САЩ, става ясно от доклад на инспектори, достъпен за обществено ползване.

Базовата конфигурация на IBM Series/1, пуснат през 1972 г., има 16KB памет и устройство с 8-инчови дискети за въвеждане на данни. Системата се използва от Пентагона за управление на ядрени бомбардировачи, междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави и самолети за зареждане с гориво, съгласно доклада, представен от инспекторите в Сметната палата на САЩ.

Миналата година правителството на САЩ похарчи около 80 милиарда долара за информационни технологии, сочи докладът. Около $61 млрд. (76%) отидоха за обслужване на инфраструктурата, а останалите (24%) – за развитие и модернизация.

Най-много за обслужване харчи Министерство на здравеопазването – на него се падат $4,4 млрд. Но и Министерство на отбраната влиза в първата петица по разходи за обслужване на ИТ системите със своя бюджет в размер на $1,1 млрд.

В последните седем години разходите за обслужване на ведомствата нарастват, докато тези за развитие и модернизация намаляват. Данните сочат, че за период от шест години правителството на САЩ е намалило със $7,3 млрд. разходите за развитие на своите ИТ.

Според представители на Сметната палата, ръстът на разходите за обслужване на инфраструктурата е обусловен от необходимостта да се поддържат остарелите системи. Някои агенции използват системи с компоненти, разработени преди 50 години, като се посочва в частност компютърът IBM Series/1 в Пентагона.

Странно също така е, че Министерство на финансите на САЩ ползва асемблер за писане на програми, а това е машинно-ориентиран език на ниско ниво отпреди 60 години. Технологии с 50-годишна давност използва и Министерство по въпросите на ветераните, докато в правосъдното министерство и админстрацията за социално осигуряване работят 30-годишни системи.

Пред администрацията на САЩ стои нелеката задача да модернизира ИТ системите си. За целта вече е разработен предварителен вариант на ръководство, с помощта на което може да се оцени ефективността на използваните системи и да се състави план за тяхното модернизиране.

Коментари по темата: „Допотопен компютър управлява ядрения арсенал на САЩ”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ех, че удоволствие да прочетеш поредната изцепка на надъханият пуяк Програмист. Много яко ги преценява кой е програмист и кой маймунка.

    А статията е малко застрашаващо подвеждаща и експертите дето се изказаха по нея ме поизплашиха с невежество. “управлява ядрения арсенал” нали се сещате, че не включва изстрелване. Изстрелването е оставено на двама човека да завъртят едновременно два ключа, като преди това се минава през процедура с два потвърждаващи кода за оторизация на заповедта за изстрелване.

  2. Програмист

    Старият софтуер и хардуер са много по-надеждни и сигурни от днешния.
    Преди е имало много строги изисквания за качество и сигурност.

    Сега се пишат масаво програмисти с повърхностни знания и сополанковцки пристрастени към C# и JAVA. Не могат да напишат и една програма ако няма готови фунцки, класове, патерни онова и това и copy paste. 🙂

    Също да не говорим как днес развъждат частните софтуерни академии – програмиращи маймунки, а не истински спецове.

  3. Пак програмист

    Софтерът на ракетите най-вероятно е писан на Ада, този език специално е проектиран за вградени системи, които реагират на външни сигнали веднага, в реално време.

  4. Шумналия

    Лапни шарани колкото щеш и журналистите лесно ги манипулират. Първо какъв процент от общите IT системи реално са толкова стари. Предполагам не са 1-2%, хайде 5-10% да са. Второ, какво точно управляват, ако управляват сигурността на ракетни бункери, примерно затварянето на врати, пожароизвестителни системи и т.н. значи не е нещо съществено. За Асемблер-а и езиците на високо ниво… при положение че аз самия съм програмирал преди време на Асемблер… просто няма да коментирам

  5. ха

    Водеща световна сила се става със силен маркетинг, а не със способности и познания. Без маркетинг и с умения се превръщаш в една апетитна бананова държава за аутсорсинг на високи технологии (от които ти печелиш жълти стотинки, сравнено с поръчителите).

  6. Стойко

    Боже, все програмисти под мен, а аз един прост юзер. Да се чуди човек колко много програмисти и математици в тази държава, да бяхме станали водеща световна сила, боже.

  7. Saevar

    до някои под мен:
    хаква се няма как да не се хаква, просто трябва да се напише експлойд който да е за точно това ..
    Жеко направо утрепа рибата с тази изцепка…. по логично е да е на python… а не на езиците които ти споменаваш, защо ли .. ами пример: НАСА предимно използва python.

  8. HITler

    а защо примерно не може да се хакне? 🙂 дайте малко обяснения, или линкове с информация

  9. Киро

    Има едно голямо предимство – не се хаква.

  10. Жеко

    В днешно време никой няма да ползва асемблер за физико-математически изчисления, така че – Да. Софтуера за ракетата ще бъде написа на език от високо ниво, било то C++, Java или C#.

  11. Jo

    Всяка програма се компилира до асемблер за съотрветния процесор.

  12. HITler

    Ако може дайте повече информация за тези допотопни компютри, че ми стана интересно:) мерси

  13. Ома Десала

    Няма нищо лошо. Сметалото си е сметало, както и да го погледнете. А дискетите уникални. Имам такава.

  14. ха

    Софтуерът на пентагона трябва да е написан на Ada. Такова решение са взели военните през 80-те години на миналия век. И затова дълго време спъваха развитието на този език, за да си го ползват само те (военни все пак, не са от най-интелигентните относно този си мотив).

  15. Трезвомислещ

    Този допотопен компютър е доказал нещо което нито един съвременен компютър не може.
    Работил е 45 години !!!
    А доказателство, че не е дефектирал е нашето съществуване.

  16. Борис

    Никак, ама никак не е странно да ползват асемблер. Софтуерът за ракетите на C# ли трябва да бъде написан :).

Коментар