Обновяват РС-тата вече на 5-6 години

Потребителите по-рядко обновяват компютрите си, тъй като липсва необходимост за това

Персоналните компютри вече по-рядко се обновяват, тъй като липсва необходимост за това

Потребителите удължиха цикъла на обновяване на РС-тата си до пет-шест години, вместо на четири, заяви шефът на Intel Браян Крзанич по време на конференцията „Sanford C. Bernstein Strategic Decisions Conference” миналата седмица в Ню Йорк.

Цикълът за замяна на персоналните компютри се удължи. Ако по-рано той беше средно четири години, сега е от пет до шест години, посочи CEO-то на най-големия производител на РС процесори.

Предвид новите реалности, задачата на Intel е да създаде и внедри иновации, които ще стимулират потребителите по-често да обновяват своите компютри. Същевремено, процесът на преход от стар към нов компютър трябва да се опрости, смята Крзанич. Сега за хората е много по-лесно да преминат от стар към нов телефон, отколкото да сменят компютъра си, но Intel ще се опита да промени тази ситуация.

Потребителите по-рядко обновяват компютрите си, тъй като липсва необходимост за това – днешните операционни системи могат да работят и на стари компютри. Така например, процесорите Sandy Bridge, които Intel пусна преди пет години, се справят достатъчно добре с Windows 10, която излезе преди една година.

Дори машини на по 10 години работят сравнително добре с Windows 10. Много потребители използват РС-тата основно за уеб сърфиране, слушане на музика и гледане на видео в YouTube. Остарелите РС-та се справят с всички тези задачи.

В някои случаи вместо да обновяват целия РС, потребителите просто правят ъпгрейд на избрани компоненти, за да повишат производителността – например заменят твърдия диск с полупроводников (SSD), увеличават оперативната памет или видеокартата.

Изключение са любителите на компютърни игри. За да се наслаждават пълноценно на последните геймърски заглавия, те сменят РС-тата си на година или две. Неслучайно водещи производители на компютри започват да градят стратегиите си около геймърските машини.

Цикълът на обновяване на РС-тата може да се ускори от технологии като виртуалната реалност и видеото във формат 4K, отбелязват анализатори. Тази година на пазара излизат много VR устройства и се очаква технологията да даде тласък и на РС индустрията.

Коментари по темата: „Обновяват РС-тата вече на 5-6 години”

добавете коментар...

  1. JohnTRIVOLTA

    Лаптоп със celeron М 330 и 512мб рам лети с Puppy Linux

  2. Anonymous

    За лаптоп любимата ми покупка е мощен процесор, яка графична карта и обикновен харддиск. След като му изтече гаранцията му слагам поевтинял вече ССД диск и му дигам рама и съм като нов. Ако все още ме дразни производителността му праскам едно убунто и вече съм наистина нов 😉

  3. Anonymous

    Старите машини нямат достатъчно рам за новите операционни системи в случаите, когато ти трябва реална производителност. С лаптоп с 4 гига рам и уин 10 ще можеш да си проверяваш пощата, да гледаш филми и да слушаш музика. Нищо повече. Но те повечето хора това и правят. Плюс текстови програми и ровене в интернет. В момента в който сложиш вършещ работ файеруал + антивирус, започваш да страдаш.

  4. физик

    Въпроса е за какво да сменям нещо след като върши работа и не създава проблеми?

    Ако Интел искат да стимулират смените, да си направят високопроизводителните процесори по-евтини и да сложат повече ядра (10+ ядра поне).

    Който има излишни средства и време, да сменя на всеки 2-3г. Аз сменям минимум на 5г.

    Даже, лаптопа (основна машина вкъщи), от който пиша в момента е на 9г. и си работи перфектно (Toshiba Satallite A200, Intel Core Duo 2GHz, Video Mobility Radeon HD 2600). Единственото, което не му достига е малко повече RAM, 4ГБ вече са му малко (браузърите са станали чудовищно тежки). Мисля до го обновявам, но това ще стане по-късно през годината или догодина. Просто нищо сериозно не ме пресира като причина да го сменям, а пък не ми се хвърлят купчина пари за желязо, което така или иначе рядко се ползва за тежки задачи.

    Другото е, че качеството на лаптопите вече е толкова съмнително, че ме е страх да не уцеля някакъв боклук. Моя принцип е купувай нещо добро и мощно, за да караш с него дълго време, нещо близо до геймарските конфигурации (без нуждата видеокартата да е супер добра; важното за мен е процесора да е високопроизводителен + средна видеокарта е идеален).

  5. Anonymous

    Компът ми е на 6 години, само видеото му е по от скоро- в момента поддържа абсолютно всички нови игри, повечето на максимални характеристики – пазарът на PC се счупи заради телефоните и таблетите, затова не ги обновяват

  6. Станислав

    И геймърите вече не се нуждаят от толкова честа смяна на ПЦ, само видеокартата трябва да се сменя по-често, но и с нея спокойно може да изкараш 3г

Коментар